Lokalna samouprava

Jagnjijada u Krupcu – praznik za sladokusce

Danas je u Krupcu održana tradicionalna Jagnjijada koja je okupila veliki broj zaljubljenika u kvalitetnu hranu, ali i piće. Najbrojnija ekipa je bila “Ipak se okreće”, sačinjena od tridesetak uglavnom studenata elektronike, mašinstva, šumarstva, uspešnih sportista, koji su pokazali da im nije strana ni priprema vrhunske pirotske jagnjetine. Maskota manifestacije Jagi, bio je prava atrakcija ovogodišnje Jagnjijade. 

jagnjijada
Jagnjijada – foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je kazao da je reč o manifestaciji koja ima perspektivu i da treba pohvaliti napore organizatora da se ova manifestacija održi. 

-Dobar je potez što je manifestacija preseljena na novu lokaciju pored reke, mi ćemo se potruditi da ovaj prostor sredimo kako bi meštani mogli da ga koriste za Jagnjijadu i slične manifestacije, da uredimo prilaz i sam teren za buduće manifestacije. Pirotski kraj ima bogatu ponudu što se tiče hrane, tu je Festival staroplaninske hrane u Temskoj koji je sve posećeniji, slično je sa Sajmom vina i rakije u Izvoru a mi ćemo nastaviti da podržavamo Jagnjijadu jer je reč o tradicionalnim brendu našeg kraja – pirotskom jagnjetu-kazao je gradonačelnik Vasić.

jagnjijada vladan vasić
Gradonačelnik Vasić otvorio manifestaciju

Najbrojnija ekipa je bila “Ipak se okreće”, koja je imala čak tridesetak članova koji su pripremili dva jagnjića na ražnju.

jagnjijada krupac
Ekipa Ipak se okreće

 

Nebojša Kostić, jedan od organizatora kazao je da je na ovogodišnjoj Jagnjijadi učestvovalo desetak takmičara koji su se nadmetali u pripremi najukusnije jagnjetine, a pripremani su i drugi specijaliteti poput ovčetine na paru, podrobice i mnoge druge đakonije, karakteristične za pirotski kraj i Staru planinu.

 

Zvezda ovogodišnje manifestacije bio je maskota Jagnjijade – Jagi.

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de