Gradska hronika

Izvorci poručuju:Živeli i zdravi bili

Mesna zajednica Izvor, priredila je drugu po redu izložbu vina i rakije, pod motom “živeli i zdravi bili. Nesvakidašnja manifestacija koja polako ulazi u turističku ponudu ovog kraja, okupila je preko 30 proizvođača domaćeg pića iz celog okruga.

izvorsko zrno

Aleksandar Radovanović, iz Organizacionog odbora, kaže da je organizator prezadovoqan odzivom posetilaca i izlagača.

-Imamo posetioce iz celog okruga, ali i iz susedne Bugarske.  Među proizvođačima su pristigli  ljudi iz mnogih pirotskih sela, koji sami prozvode vino i rakiju sa vlastitih zasada. Cilj nam je da zainteresujemo mlade za nastavak ove tradicionaljne proizvodnje, koja se može nazvati i organskom i pred kojom je lepa budućnost-kazao je  Radovanović Pirotskim vestima, dodajući da će  zbog velikog interesovanja proizvođača, Izvorci  sledeće godine,morati da razmisle i o većem prostoru.

festival izvor

Ovu narodnu svetkovinu koja je održana u Domu kulture u Izvoru, svojim učešćem obogatili su i članovi KUD “Dukat” iz obližnjeg Krupca, ali i  članice Udruženja “Izvorsko zrno”. Vešte Izvorke su svojim domaćim specijalitetima, koji se  izradjuju na tradicionalan način i bez ikakvih veštačkih aditiva, izazvale veliko interesovanje posetilaca. Među izložebnim jelima bile su slane i slatke poslastice, od kojih su mnoge već zaboravljene.

festival vina i rakioje

Manifestaciju u Izvoru pred kojom je lepa budućnost, podržali su lokalna vlast i Turistička organizacija Pirot.

 

P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker