Kultura

Izuzetno interesovanje za roman “Zaglavljeni u vremenu” Negoslava Đorđevića

Likovna galerija “Čedomir Krstić” u Pirotu bila je ispunjena do poslednjeg mesta, neki od prisutnih su sve vreme stajali, na promociji romana “Zaglavljeni u vremenu”, pirotskog pisca, Negoslava Đorđevića. Ovaj autobiografski roman, koji predstavlja i svojevrstan istorijski dokument, je u suštini nastavak, ili dopunjeno izdanje, prethodnog Đorđevićevog dela pod nazivom “Izdaja i zločin”. Moderator književne večeri bio je, bibliotekar, Milorad Kostić, koji kaže da sam roman ima veliku informativnu vrednost i da o večitoj temi, o ratu na prostoru Jugoslavije, niko do sada nije pisao na način kako je to uradio Negoslav Đorđević. 

Pisac, Negoslav Đorđević, najpre se osvrnuo na prvi roman, Izdaja i zločin, za koji kaže da je nastao kao rezultat potrebe da se oslobodi ogromnog psihološkog tereta koji se nakupio usled ratnih trauma iz devedesetih godina.

“Bio je to jedan psihološki ventil. Kada je prvi roman objavljen, u međuvremenu sam stekao izvesna autorska iskustva, zapazio sam da nisam iskoristio sve književne potencijale za taj prvi roman. Tada sam, zapravo, stilski preuredio one delove iz prvog romana koji mi se nisu dopali. Želeo sam da romanom Zaglavljeni u vremenu obuhvatim i to posleratno vreme i da propratim sudbine junaka koji nose radnju, tako da je on znatno proširen u odnosu na prvi” – rekao je, između ostalog, Đorđević.

Roman Zaglavljeni u vremenu ima elemente memoarske i esejističke proze. Glavni lik je Dušan, oficir Jugoslovenske narodne armije, koji je ranjen i iz svoje bolničke postelje na VMA piše i ponovo čita svoje memoare, promišlja o svom životu, vojničkoj karijeri i o svim društvenim okolnostima koje su dovele do rata. Treba reći i to da se roman lačo čita, zahvaljujući veštini pisca da uspostavi kontakt sa čitaocem, ali budi snažne emocije, jer mnogo toga što se dešavalo devedesetih, u tom suludom bratoubilačkom ratu, Đorđević iznosi pred čitaoca kao direktan sudionik vremena i učesnik događaja.

Izdavač romana Zaglavljeni u vremenu je Narodna biblioteka Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker