Kultura

Izuzetan uspeh mlade violinistkinje iz Pirota

Mala Piroćanka, virtuoz na violini, Tea Igić Obradović,  11 god.,  u roku od samo 7 dana osvojila je dve druge nagrade na dva medjunarodna takmičenja violinista.

 

Medjunarodno  takmičenje gudača ’’Stevan Mokranjac’’ je održano 22. maja u Negotinu, gde je Tea, inače treći razred, svirala Vivaldijev koncert  koji je na repertoaru za šesti razred  osnovnih muzičkih škola, osvojila drugo mesto  sa 87 bodova.
Kao jedini predstavnik našeg grada na 11. Medjunarodnom festivalu “Muzičko Proleće” koji se održao od 28-30.maja u Smederevu u kategoriji B sa 86 bodova osvojila je jos jednu drugu nagradu.  Brojne takmičare sa Balkana je ocenjivao žiri koji su činili eminentni umetnici.

Tea je jedina Piroćanka koja pohadja prestižnu muzičku školu ’’Isidor Bajic’’ u Novom Sadu, u klasi prof. Mirjane Hajduković Davidović koja je muzičko obrazovanje sticala na Moskovskom državnom konzervatorijumu “P.I. Čajkovski“.

Tim vrhunskih stručnjaka koji radi sa njom, učinio je  da Tea napreduje neverovatnom brzinom i osvoji u kratkom periodu dve medjunarodne nagrade svirajući repertoar koji je daleko iznad njene klase.

Tea dodatno pohadja jos jednu muzičku školu u svom gradu: ’’Borivoje Popović’’ gde redovno pohadja časove solfedja i teorije muzike u klasi prof. Saše Klemenovića.

Inače, Tea je sestričina čuvenog violiniste i maestra Stanka Madića, prvog koncertmajstora regionalnog „No Borders Orchestra”, prvog koncertmajstora Luksemburškog kamernog orkestra, prvog koncertmajstora  Bavarskog kamernog orkestra, stalnog člana Državne kapele iz Drezedena, prvog koncertmajstora Državne filharmonije iz Nirnberga i prvog koncertmajstora orkestra Bavarskog radija iz Minhena.

Tea svoje nagrade posvećuje svom gradu Pirotu, Domu kulture Pirot, kao i svojim profesorima:
prof. violine Mirjani Hajduković Davidović, profesoru solfedja i teorije muzike i dirigentu  Saši  Klemenoviću,  korepetitoru Teodori  Zlatković,  svom ujaku maestru na violini Stanku Madiću i svojim profesorima u osnovnoj školi 
‘’Sveti Sava’’ koji imaju ogromno razumevanje za nju, posebno svojoj razrednoj starešini Bobani Aleksov Vlatković i učiteljici Biljani Panić.
Svi oni ulažu veliku nadu u ovog malog virtuoza i veruju da su pred njom tek dani slave i uspeha.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker