Kultura

Izuzetan nastup izuzetne Nade Kolundžije

Jedna od najpoznatijih srpskih pijanistkinja, Nada Kolundžija, u okviru svoje turneje po Srbiji, priredila je izuzetno prijatno veče ljubiteljima klasične muzike, ali na svoj jedinstven način, s obzirom da sa velikim žarom promoviše i izvodi savremenu muziku. Nastup u Pirotu počela je kompozicijom koja je primerena aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Kompozicija je napisana pre nekoliko godina, a zove se “Uputstvo za čišćenje”. Ona svira i čisti svoj klavir. Kada sredi klavir po partituri onda dolaze naredne kompozicije koje prati tekst i video materijal, na primer recept za pripremu kolača, a uz to je napisana partitura jednog savremenog francuskog kompozitora. Njeno muziciranje nije klasično u pravom smislu reči jer obrađuje savremene stvaraoce.

U vrlo srdačnom razgovoru sa novinarima kaže, pored ostalog, da je epidemija u mnogome poremetila njene nastupe jer je sve pod znakom pitanja. Često su i sale sa malo publike. Ali, to nije najvažnije kaže renomirana umetnica.

“Nama je najvažniji instrument, pogotovo nama klaviristima i da je dobra akustika. U tom slučaju sve dolazi na svoje mesto, taj zvuk i osećaj onoga ko svira je kompletan i to se prenosi na publiku, mala ili velika sredina potpuno nebitno, bitno je da imamo adekvatne uslove da kroz sebe pružimo ton koji zamišljamo. Inače klasičan program koji mi svi učimo i treba da učimo, Mocart, Betoven, Bah, romantizam i impresionizam sve je to divno, ali mene je zanimalo više od toga, šta se sa muzikom događa dalje. Tako da sam ja u stvari koračala za kompozitorima, kako sam njih otkrivala tako sam sebi pravila programe i, eto, to traje više od četiri decenije” – kaže Nada Kolundžija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker