Kultura

Izložba studentskih radova “Crtež u arhitekturi” do 15. januara u Galeriji “Čedomir Krstić”

U Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena je poslednja ovogodišnja  izložba “Crtež u arhitekturi” autora  Mirka Stanimirovića. Na izložbi su prikazani studentski radovi nastali 2014-2022. godine u okviru predmeta  “Likovne forme” i “Crtež u arhitekturi” na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Izložba će, paralelno sa Godišnjom izložbom Društva likovnih umetnika i  pedagoga i Udruženja Nove art scene, biti otvorena  do 15. januara.

Autor izložbe dr Mirko Stanimirović, docent Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, nastavnik na predmetima Likovne forme i Crtež u arhitekturi, kaže da je ovo prva ovakva izložba studentskih radova koji do sada nisu prezentovani na javan način.  Studentski radovi su u više navrata bili izloženi u  holu fakulteta ili u kafiću. Prvi put je jedna  važna institucija kao što je Galerija podržala zamisao da se na višem, umetničkom nivou,  predstave radovi studenata  Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji su na prvoj godini slušali predmet koji su se nekada zvao Likovne forme a danas se zove Crtež u arhitekturi.

Stanimirović ističe da je cilj izložbe i panel diskusije, koja je održana prilikom otvaranja,  da pored prezentacije radova,  pokrene niz pitanja koji se odnose na razvoj obrazovanja. “Cilj nam je  da razvijamo kreativnost kod studenata znajući da će biti mnogo problema u budućnosti koja je veoma neizvesna u skladu sa razvojem veštačke inteligencije i tehnologije. Želimo da razvijemo vizuelnu pismenost kod studenata jer smatramo da su takvi studenti  u stanju da stvore uspešne arhitektonske kompozicije koje u svojoj osnovi imaju likovnu kompoziciju” – kaže autor izložbe  dr Mirko Stanimirović.

Dr Stanimirović objašnjava da je izožba  usko orjentisana ali u svim  radovima neko ko se ne bavi arhitekturom a ko voli umetnost  ili crtež može da vidi određeni stepen slobode, određen stepen transformacije bića jer  slikarstvo tome i služi. “Radi se o petnaest do dvadeset tematskih jedinica koje  raspoređujemo prema situaciji koja je svake godine posebna. Studenti uživaju u nekim tematskim jedinicama više nego u drugima ali baza su nam razmišljanja Kazimira Maljeviča i grupe Arhigram i Superstudia koji pripadaju istoriji teorije arhitekture  i slikarastva, umetnosti”-  kaže  dr Mirko Stanimirović, docent Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Radmila Vlatković, direktorka Galerije “Čedomir Krstić” kaže da je nakon selekcije radova  izložba dobila  jedan umetnički nivo. “Arhitektura je  deo humanističkih nauka koja se,  paralelno sa vajarstvom i slikarstvom, u istoriji umetnosti i umetničkim krugovima jednako proučava. Arhitekte na jedan način posmatraju crtež u arhitekturi, istoričari umetnosti  na drugi ali  studenti koji su na prvoj godini i čiji su radovi  izloženi kreću od crteža što je u stvari osnova i za slikarstvo i za vajarstvo i za arhitekturu. U jednom prostoru kao što je Galerija  prikazaćemo njihova razmišljanja i kako ih usmeravaju na fakultetu. Nadamo se da će  ovi studenati biti  dobri stručnjaci, ovo je podstrek njima a mi smo dobili jednu lepu izložbu” – rekla je direktorka Galerije “Čedomir Krstić”, Radmila Vlatković.

Na otvaranju izložbe je  priređena i panel-diskusija na kojoj su učestvovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti: dr Milorad Mladenović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Goran Jovanović, vanredni profesor u penziji Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, raniji prodekan za nastavu, dr Marko Nikolić, vanredni profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prodekan za nastavu.

Autor izložbe najavio je da će naknadno biti urađen katalog u kojem će se naći svi izloženi radovi. Katalog će biti u digitalnoj formi i predstavljaće drugi  deo udžbenika Crtež u arhitekturi koji je objavljen ove godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker