Kultura

Izložba slika Filipa Ristića – Katarzično čišćenje, privremeno oslobađanje samosvesti, bojno polje između Haosa i reda

U Galeriji „Čedomir Krstić“ u toku je izložba slika Filipa Ristića, akademskog umetnika iz Štrpca. Filip Ristić rođen je u Beogradu 8.7.1988. Osnovne studije slikarstva završio je na Fakultetu Umetnosti Prištinskog Univerziteta sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici – smer slikarstvo. Master studije zavaršio je na istom Fakultetu u klasi Zorana Furunovića. Trenutno na doktorskim Studijama vizuelnih umetnosti, na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Samostalno izlaže od 2016.godine.

Radmila Vlatković, direktorka Galerije „Čedomir Krstić“, kaže da je slikarstvo Filipa Ristića okrenuto više apstrakciji, asocijaciji i kontemplaciji. Tonovi su pastelni od plavih i sivih do crvenih i tamnih koji koncepcijski zatvaraju sliku. Motivi na slikama deluju ekspresivno ne toliko bojom, dramatikom, već i svojom simbolikom a svi ovi simboli svedeni na sopstveeni jezik boje i gesta, izdvajaju ovog slikara kao individualnu kretaivnu ličbost.

„Nastojeći da pomiri suprotnosti same umetnosti i svoje prirode, Filip Ristić  nudi svoj koncept sinteze i integralnog. „Ta sinteza u okviru uprošćenog izraza, inspirativna kao težnja a često i kao ostvarenje, obezbedila je Filipu prepoznavanje na prvi pogled, osobeno stilsko obeležje. Njegovo interesovanje seže do govora slike iz sebe same, u ritam, pokret, ravnu površinu na kojoj su predmeti zamenjeni osećajno ispisani znacima. Ti znaci stalno čuvaju svoje dvostruko poreklo: iz prirode i umetnikove mašte, jer po njemu, intervencija na slici nije ni prošlost ni budućnost već zabeležena stvarnost. U težnji ka kompoziciji zlatnog preseka, geometrijskim rešenjima, dijagonalama i intuicijom on uvodi kategoriju vremena i stvara sisteme prostora koji se nikada ne realizuju. Slika je doživljena kao likovni objekat stalnih vizuelnih trasformacija. Ona je rezultat brojnih pomeranja likovne strukture , metamorfoza boja, oblika i simbola sa ličnom  merom i znalačkim umećem” – kaže direktorka Galerije.

Filip Ristić  izlagao je na 15 samostalnih i više od 25 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu,a učesnik je više umetničkih simpozijuma i likovnih kolonija kako u Srbiji tako i van granica naše zemlje. Dobitnik je više nagrada za dosadašnji rad. Dela Filipa Ristića nalaze se u brojnim javnim institucijama kulture ali i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker