Kultura

Izložba slika i crteža Danila Mančića u čitaonici Narodne biblioteke Pirot

U čitaonici Narodne biblioteke Pirot 25. decembra biće otvorena izložba slika i crteža pirotskog umetnika Danila Mančića.  

Izložba je postavljena kao integralna celina od trideset radova, od kojih polovinu radova čine portreti izrađeni u tehnici ugljena na papiru, dok drugu polovinu čine grafike izvedene u modernoj tehnici digitalnih printova. Na osnovu crteža se uspostavlja relacija i gubi jasna razlika između klasične likovne tehnike i ekransko digitalno generisane slike.

Reč je o ikoničkim (figurativnim) slikama koje prikazuju “psihodeliju” i fantazmatski unutrašnji svet otuđenog savremenog čoveka-umetnika. Često deformisane, slobodne, iskarikirane, izmaštane forme plod su spajanja figuracije i asocijativne apstrakcije. Rezultat su hibridne figure (polimorfne figure) nastale pod jakim uticajem afričke umetnosti i kubizma, kao posledica spajanja i kombinovanja estetike primitivizma i tradicije zapadnjačkog komponovanja u slikarstvu. Gotovo “halucinantne”, fantazmagorične figure, nastale su sa željom da iznenade, intrigiraju, uznemire, provociraju ili nasmeju posmatrača. Groteskne, hibridne tvorevine delom su ljudi, delom životinje, delom delovi biljaka. Prema stilskom usmerenju najviše odgovaraju pop-kubo-nadrealističkom usmerenju pružajući posmatraču drugačiju percepciju i doživljaj umetnikove stvarnosti.  Erotizovana lica i tela obojena sarkastičnim humorom, šljašteći svet u lepom pakovanju, nesvesni sadržaji koji izbijaju na površinu, čine ovaj veseli, vragolasti svet izmišljenih likova. Ovo je svojevrsni lični pokušaj umetnika da izrazi osećanja, želje, projekcije koje se dovode u vezu sa ženskim telom a naročito sa ženskim seksualnim magnetizmom.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker