Izložba povodom stogodišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Danas je u Galeriji Čedomir Krstić otvorena izožba koja za temu ima obeležavanje stogodišnjice diplomatskih odnosa Srbije i SAD. Autor izložbe je Bora Dimitrijević a izložbu su otvorili direktorka Istorijskog arhiva Ivana Kostadinović, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, politički ataše u ambasadi SAD u Beogradu Adam Šmit i autor Bora Dimitrijević. Dimitrijević je kazao da je Pirot grad koji mnogo računa vodi o kulturi a dokaz za to je i način na koji je Pirot obeležio stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Upravo zbog toga Grad Pirot je izabran da bude u grupi gradova gde će ova izložba biti prezentovana, kazao je Dimitrijević.

Gradonačelnik Vasić kazao je na otvaranju podsetio je da je Grad Pirot organizovao veliki broj značajnih događaja u cilju obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. 

-Cilj nam je da na ovaj način pre svega mlade generacije, ali i svi mi naučimo nešto o našoj istoriji, o mnogim događajima koje smo zaboravili ili nismo dovoljno dobro ni poznavali. Po meni centralni događaj, kada je reč o ovoj izložbi, da se pre stotinu godina na Beloj kući uz američku vijorila i srpska zastava što predstavlja zaslugu Mihajla Pupina-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar