Gradska hronika

Izložba o oslobođenju Srbije 1918. u Galeriji Čedomir Krstić

U Galeriji Čedomir Krstić danas je otvorena izložba o oslobođenju Srbije 1918. godine pod nazivom “Naša istorija, naša sećanja”. Izložbu koja obilazi gotovo celu Srbiju na stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, organizovao je Francuski institut, a podržala  lokalna samouprava, Gimnazija Pirot, Istorijski arhiv, Galerija Čedomir Krstić, kao i Društvo istoričara Pirota. Izložba ima za cilj da podseti na solidarnost srpske i francuske vojske tokom Velikog rata. Nakon Pirota izložba se seli za Prokuplje i Niš, a nakon toga i u Beograd. Izložba je realizovana u saradnji sa  dr Stanislavom Sretenovićem, istoričarem i dr. Aleksandrom Mirić, arhitektom konzervatorom.

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović kazao je da je cilj izložbe da se podsetimo slavne istorije ali i solidarnosti i hrabrosti srpskih i francuskih vojnika koji su oslobađali ove krajeve i čitavu Srbiju.

Žan Batist Kizen iz Francuskog instituta kazao je na otvaranju izložbe da je Grad Pirot dao svoj doprinos da se podsetimo tog segmenta oslobađanja gradova u jesen 1918. godine.

 

Istoričar dr Stanislav Sretenović kazao je da je za Pirot to francusko-srpsko sećanje vezano za dva francuska generala, generala Plunoa koji je jedan od prvih ušao u Pirot. -Drugi je general Anri, koji je kasnije u novembru mesecu bio jedan od potpisnika takozvanog Beogradskog primirja-kazao je Sretenović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker