Kultura

Izložba posvećena Hećim Tani

U Noći muzeja, u subotu 16. maja u Galeriji Muzeja Ponišavlja u 20:00 biće otvorena izložba posvećena Hećim Tani  pirotskom hećimu i borcu za oslobođenje od Turaka, Atanasiju Tani Pop Krstiću. Na izložbi će biti izloženi predmeti iz porodične arhive porodice Pop Krstić, a naročito su zanimljivi predmeti koje je hećim Tana koristio za pripremanje lekova.
Među porodičnim dokumentima biće izložen i original predbračnog ugovora iz 1919, koji je sačinio povodom udaje svoje kćeri.
Izložbom se sledi tradicija Muzeja, da se povodom Međunarodnog dana muzeja izložbenim postavkama predstavljaju ugledne ličnosti ili porodice starog Pirota
Tokom Noći muzeja u prostoru Muzeja nastupaće hor Doma kulture kao i pevačka grupa Udruženja Zlatno grlo, učenici Muzičke škole Dragutin Gostuški i polaznici Škole gitare pri Domu kulture.
Kao posebni programi koji će se odvijati u Muzeju u periodu od 9. do 18. maja, u okviru Muze(j)onice biće organizovane radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola pod nazivom- Mali kustos. Takođe, za srednjoškolce će u Muzeju biti organizovana radionica pod nazivom Vodiću te u muzej!
Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

Program Muzeja Ponišavlja za vreme manifestacije
Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10
Manifestacija traje od 9. do 18. maja
U tom periodu posetioci će moći da posete Muzej i obiđu stalnu muzejsku postavku besplatno.
Radno vreme Muzeja za vreme manifestacije je:
9. i 10. maj- od 9:30 do 14:00
Od 11. do 16. maja- od 10:00 do 22:00
Posebno će u Noći muzeja, Muzej biti otvoren za posetioce do 01 posle ponoći.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker