Kultura

Izložba o Gostuši na turneji po Bugarskoj

U Nacionalnom etnografskom muzeju u Sofiji, u susednoj Bugarskoj, otvorena je izložba “Staroplaninsko selo Gostuša”, autorke Elene Vasić Petrović, direktorke niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na izložbi, koja će nakon Sofije biti prezentovana i u Plovdivu i Staroj Zagori, predstavljena je Studija zaštite Gostuše, koju su radili stručnjaci niškog Zavoda, zajedno sa studentima arhitekture.

Kako je Pirotskim vestima kazala direktorka Vasić Petrović, na izložbi su prezentovane fotografije kuća sela Gostuša, arhitektura, ali i sve pripremne aktivnosti stručnjaka Zavoda koje za cilj imaju proglašenje sela Gostuša nepokretnim kulturnim dobrom. Izložba je premijerno prikazana u Pirotu.

-Na izložbi smo pokušali da predstavimo projekat i njegove faze, kao i najznačajnije objekte. Za selo smo napravili 286 “ličnih karata” svakog objekta u selu. Pored katastarske parcele napravili smo opise objekata, čemu su služili, ko su im vlasnici i dali smo tehničke mere zaštite koje treba da budu smernice za obnovu objekata i dalji rad na njima-kaže direktorka Vasić Petrović.

Ova studija, kako su Pirotske vesti već javljale, dobitnik je prestižne nagrade EU i Evrope nostre, koja se dodeljuje najznačajnijim dostignućima iz oblasti zaštite nasleđa u Evropi, u konkurenciji 187 projekata iz 36 zemalja.

-Naš projekat je među nagrađenima i za nas je to veliko dostignuće, jer je ovo prva ovakva nagrada za Srbiju, a posebno smo ponosni što je nagrada došla upravo u niški Zavod-kaže direktorka Vasić Petrović.

gostusa u bugarskoj_5

Osim ove nagrade, Studija zaštite sela Gostuša u konkurenciji je i za nagradu publike, a glasanje se odvija putem interneta.

gostusa u bugarskoj_6

Osim na ovaj način, Kameno selo, kako Piroćanci nazivaju Gostušu, zahvaljujući niškom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i direktorki Eleni Vasić Petrović, prezentovana je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Dubaiju, na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj očuvanju nasleđa.

gostusa u bugarskoj_4

Izložba će u Sofiji biti otvorena za posetioce čitavih mesec dana.

gostusa u bugarskoj_1
Zgrada Nacionalnog etnografskom muzeja u Sofiji

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker