Kultura

Izložba koju treba pogledati – Maja Vukina Bogović prvi put izlaže u Srbiji

U Likovnoj galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena je izložbena postavka, hrvatske umetnice, Maje Vukine Bogović. Do kraja meseca ljubitelji likovne umetnosti moći će da pogledaju izuzetna dela, radove kroz koje se provlače četiri motiva, a to su bikovi, morske dubine, zagorski pejzaži i ženski aktovi. Naime, umetnica kroz ta četiri motiva prikazuje četiri elementa – vatru, zemlju, vodu i vazduh.

Ovo je prva izložba Maje Vukine Bogović u Srbiji, rekla je na otvaranju izložbe, direktorka Galerije, Radmila Vlatković. Njena dela imaju prepoznatljivo obeležje, isti način rada prisutan je na svim slikama, ali je na svakoj od slika sadržana beskrajna ljubav i vezanost za prirodu. Četiri motiva su presudna, vatra, zemlja, voda i vazduh uz osoben tehnički i tehnološki procez građenja slika koji čini zanimljivu stvaralačku pojavu ove umetnice. Sredstva i metod koje primenjuje znatno su odredili sadržaj, konačan ishod i vizuelnu poetiku. U sličnosti njenih crteža i likovnog postupka je sva originalnost stvaralačkog čina, zajednički izraz je dinamična celina, zagledana je u prirodu ali se ne pokorava poslušno prirodnim oblicima, već održava distancu kreativnog duha – rekla je Vlatkovićeva.

Maja Vukina Bogović rođena je 1977. godine u Zagrebu. Diplomirala je na grafičkom odseku na Akademiji likovnih umetnosti i na Filozofskom fakultetu – smer bibliotekarstvo čime je spojila dve svoje velike ljubavi – likovnu umetnost i knjigu. Imala je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker