Kultura

Izložba “Književnička četa” u Galerija “Čedomir Krstić”

Izložba pod nazivom „Književnička četa“ posvećena  ruskim piscima učesnicima Otadžbinskog rata, biće otvorena u ponedeljak, 27.juna u 19 sati, u Galeriji „Čedomir Krstić“. Na 35 panoa  biće izložene fotografije i autentična dokumenta koja svedoče o ulozi „Književničke čete“ u Otadžbinskom ratu. Izložba je organizovana na inicijativu  Ruskog  doma, Besmrtnog puka Pirot, Memorijala i Galerije „Čedomir Krstić“.

 „Izložba na jedan originalan način govori o životu ruskih pisaca i književnika i njihovoj spremnosti da u trenucima velikih ratnih izazova stanu u borbene redove Crvene armije, da budu svedoci ratnih dešavanja u Moskvi, Staljingradu, Lenjingradu, da budu sa vojnicima Crvene armije kada ulaze u Berlin. Jednostavno, oni su ostavili svoj rad kao književnici, postali su ratni dopisnici, novinari i o ratu obaveštravali domaću ali i svetsku javnost“- kaže Vladica Tošić, istoričar.

Izložba već putuje po Srbiji, značajna je jer na drugačiji način predstavlja ulogu književnika i pisaca u ratnim okolnostima. Njih osamdesetoro  je poginulo u ratu, braneći svoju otadžbinu, stavljajući sebe i svoje porodice u poziciju da izgube ono najvrednije, a to je život, i da s druge strane da veliki doprinos u medijskom ratu koji je i tada postojao. Izveštavanje ruskih pisaca, književnika i fotoreportera bio je praktično odgovor Gebelsovoj ratnoj mašineriji, koja je medijski pratila ratna dešavanja na frontovima u Evropi, kazao je Tošić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker