Kultura

Izložba fotografija “Re-konstrukcija” i predavanja o fotografiji

Izložba fotografija Dragana Pavlovića pod nazivom “Re-konstrukcija” otvorena je sinoć u Galeriji „Čedomir Krstić“. Autor će danas održati predavanje o istoriji fogografije i biće prikazan dokumentarni film “So zemlje”, a sutra će organizovati radionicu namenjenu onima koji se interesuju za umetnost fotografije i fotografiju kao medij.  

DSC00814

Ciklus fotografija “Re-konstrukcija” nastajao je dve godine. Deo postavke bio je izložen prošle godine u Kulturnom centru Beograda, a u međuvremenu je dopunjen motivima iz pirotskog kraja. Autor, kako kaže, rekonstruiše stvarnost u postprodukcijskom procesu, on stavlja fotografije predela i prostora u drugačiji kontekst, dajući im novu formu.

DSC00824

– Radi se o dokumentarističkim urbanim pejzažima, ali izmanipulisanim u postprodukciji od jedne fotografije spajanjem četiri različita ugla gledanja nastaje jedna nova forma, koji deluje različito na svakog postmatrača. Reč je o jednoj igri koja podseća na kaleidoskop i sa nekim formama koje podsećaju na Roršahove mrlje.

DSC00820

Od 18 sati Pavlović će održati predavanje o istoriji umetnosti fotografije, a potom će biti prikazan dokumentarni film režisera Wima Wendersa i Julijana Ribeira Salgada „So zemlje“. U isto vreme u četvrtak autor će organizovati radonicu za profesionalce, amatere i ljubitelje fotografije. Pošto učesnicima predstaviti svoj rad  sa njima će razgovarati o njihovom radu na ovom polju. Potrebno je da na nekom prenosivom memorijskom uređaju svi zainteresovani donesu svoj portfolio od petnaestak fotografija.

DSC00819

Dragan Pavlović je predavač na departmanu Digitalne umetnosti, Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

DSC00816

DSC00809

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker