Lokalna samoupravaOstale vesti

Izbori za Savete mesnih zajednica zakazani za 6. novembar – Rodna ravnopravnost na ispitu

Raspisani su izbori za Savete mesnih zajednica koji će biti održani 6. novembra. Milena Dimitrijević , predsednica Skupštine grada Pirota kaže da je jako važno da građani budu zainteresovani i da učestvuju u ovom procesu zato što oni najbolje poznaju probleme zajednice u kojoj žive i predlože način rešavanja istih i inicijative za unapređnje. Dimitrijevićeva je pozvala žene da se aktivno uključe i kandiduju za Savete svojih mesnih zajednica i podsetila na izmenu skupštinske odluke koja se odnosi na ravnopravnu zastupljenost polova. dr milena dimitrijević

Milena Dimitrijević , predsednica Skupštine grada Pirota  podsetila je da je na pretposlednjoj sednici Skupštine grada izmenjena odluka o mesnim zajednicama koja podrazumeva ravnomernu zastupljenost kandidata oba pola za članove Saveta mesnih zajednica. „Manje zastupljeni pol su do sada kod nas uglavnom bile žene pa je prilikom izrade LAP-a za rodnu ravnopravnost jedan od ciljeva bio da animiramo i osnažimo žene da na ovom nivou odlučivanja budu zastupljenije odnosno da se kandiduju za članove Saveta mesnih zajednica“ kaže Dimitrjevićeva.

Ona objašnjava da je jako važno sinhronizovano delovanje i da su predstavnice civilnog sektora u velikoj  meri doprinele izradi LAP-a za rodnu ravnopravnost te da se započete aktivnosti nastavljaju i sada kada je praktično započeo izborni proces za Savete mesnih zajednica i kada se na terenu animiraju  žene da učestvuju  u tim aktivnostima. U okviru projekta „Da se žene pitaju“ koji realuzuje udruženje „Žene juga“  prilikom obilaska seoskih mesnih zajednica pokazalo se da žene nisu dovoljno zainteresovane. „Mi smo ovog vikenda bile u Krupcu, Velikom Selu, Temskoj i u naselju Rasadnik, razgovarale smo sa ženama, ima tu predrasuda da je to muški posao, da se žene ne pitaju i da ne mogu da utiču na donošenje odluka“ – kaže predsednica Skupštine.

Kao članovi Saveta mesnih zajednica građani imaju mogućnost da učestvuju u plniranjui zjedno sa lokalnom samoupravom rade na unapređenju zajednice u kojoj žive. “Žene imaju ideje koje se pre svega odnose na uređenje mesnih zajednica, one uglavnom brinu o deci, o starim ljudima, važno im je da se dečja igrlišta urede, da se ograde, da budu bezbedna. Žene zameraju dosadašnjim  predsednicima mesnih zajednica  i  članovima da su dosadašnje aktivnosti uglavnom bile usmerene na održavanje turnira, slavlja dok bi one volele drugačije sadržaje” – kaže Dimitrjevićeva i dodaje da je svaka inicijativa dragocena. Ona je pozvala građane da  kandiduju svoje predstavnike za Savete MZ  jer se oni najbolje poznaju i znaju ko može da ih zastupa i da   rade i unapređuju svoju mesnu zajednicu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker