Reportaža

Iz Velikog u Mali Jerusalim. Bračni par avanturista iz Izraela oduševljen Srbijom i Pirotom

Izraelski bračni bar Miri i Moše, iz Jerusalima, na svom putovanju Srbijom obišli su i Pirot. Miri i njen suprug Moše ne kriju svoje oduševljenje Srbijom, strastveni su planinari i već su obišli Zlatibor, Taru, Uvac, a sada su u Pirotu i planiraju da obiđu Staru planinu, osvoje najviši vrh Srbije – Midžor, obiđu kanjon Jerme i druge znamenitosti pirotskog kraja.

Kako za Pirotske vesti kaže Moše, Srbija je predivna zemlja i prilično jeftina, za razliku od Izraela. Odseli su u jednom seoskom turističkom gazdinstvu i ne kriju zadovoljstvom onim što su za sada videli u Srbiji, ali i Pirotu.

-Obišli smo Zlatibor, Uvac, zatim Taru gde smo doživeli bliski susret sa medvedima. Naime, dva medveda su projurila bukvalno na desetak metara od nas, na sreću samo su protrčali i nestali u šumi, ali tako nešto u životu nismo doživeli. Danas smo ovde na Dag banjici, a u subotu planiramo da obiđemo kanjon Jerme, manastir Poganovo, ali i da narednih dana “osvojimo” Midžor, najviši vrh Stare planine. Takođe, planiramo da obiđemo i vodopade na Staroj planini-kaže Moše za Pirotske vesti.

Ovaj bračni par avanturista iz dalekog Izraela od reportera Pirotskih vesti saznao je i za snažne istorijske veze Pirota i Izraela, da Pirot ima Jevrejsku ulicu, spomenik stradalim Jevrejima u pomenutoj ulici, pa će, po njihovim rečima, obići i taj deo Pirota i upoznati se sa istorijskom jevrejske zajednice u našem gradu.

Pirot – Mali Jerusalim

Pirot je među vernicima poznat i kao Mali Jerusalim, zbog činjenice da u pirotskom kraju postoji veliki broj svetinja, ali, svojevremeno, postojao je i iznenađujuće, za tu veličinu grada, broj hadžija. Zbog toga je svojevremeno presveti vladika Nikolaj Velimirović Pirot jednom prilikom nazvao Malim Jerusalimom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker