Kultura

Iz štampe izašla monografija povodom šezdesete godišnjice potapanja Zavoja

Drugo izdanje monografije “Zavoj”, autora Vojislava Minića, izašlo je iz štampe a izdavač je Muzej Ponišavlja Pirot. Povod za izdavanje monografije je šezdeset godina od potapanja sela Zavoj i formiranja Novog Zavoja. Prvo izdanje monografije „Zavoj” izašlo je iz štampe 1989. godine povodom puštanja u rad Hidroelektrane „Pirot“ i konačnog potapanja prostora na kome je do 1963. godine postojalo selo Zavoj. Primeraka prvog izdanja monografije ima svuda gde ima Zavojaca i potomaka, jer je ta knjiga namenjena njima, onda i ostalim čitaocima koje zanima slučaj Zavoj.

Trideset godina kasnije javila se potreba za drugim izdanjem. Glavni razlog je što postoji interesovanje za ovom knjigom, a primeraka knjige više nema. Naročito veliko interesovanje za ovom knjigom javi se svakog 26. februara, kada se u Novom Zavoju održava Banicijada povodom obeležavanja godišnjice potapanja Zavoja i izgradnje Novog Zavoja. Drugo izdanje monografije “Zavoj“ je dopunjeno i neznatno izmenjeno. Dopunjeno je tekstovima koji nisu ušli u prvo izdanje i onim tekstovima koji su napisani posle objavljivanja prvog izdanja knjige a povodom novih saznanja o novim događajima koji se odnose na Zavoj ili Novi Zavoj.

Drugo izdanje dopunjeno je i fotografijama do kojih se kasnije došlo, naročito onih koj svedoče o potapanju Zavoja, i fotografijama koje ilustruju tekstove koji ulaze u ovo izdanje. Knjiga se može kupiti u prodavnici Muzeja Ponišavlja Pirot po ceni od 600 dinara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker