Ostale vesti

IZ RIZNICE MUZEJA PONIŠAVLjA: ZASTAVA PIROTSKOG PEVAČKOG DRUŠTVA „MOMČILO“

Zastava je vrsta znamenja, koje je nastalo mnogo pre svog upotrebnog vremena i u početku je imalo izrazito vojni karakter, a označavalo je pripadnost određenoj strani. Danas zastava predstavlja jedan od glavnih državnih simbola. U zavisnosti od obeležja, koja čine njen sastavni deo, zastava može biti: državna, vojna, crkvena, zastava raznih udruženja…

U stalnoj postavci muzeja, na istaknutom mestu u holu na spratu, nalazi se zastava Pirotskog pevačkog društva „Momčilo“, koju je muzeju poklonila Nada Ristić iz Pirota 18.10.1955, pošto ju je sačuvala od uništenja tokom Drugog svetskog rata. Ubrzo nakon što je zastava poklonjena, u toku 1956. godine izrađena je posebna vitrina za nju, nalik ramu sa staklom.
Pirotsko pevačko društvo „Momčilo“ je osnovano 2.4.1888. i bilo je prvo amatersko pevačko društvo u Pirotu. Društvo je imalo svoja pravila, pečat, krsnu slavu, zastavu i zastavnika. Zastavu sa trakom za pirotsko pevačko društvo, po porudžbini trgovca Jovana Maričića, izradile su 1911. godine svršene učenice Ženske radeničke škole iz Beograda: Živka Nikolićeva, Jelena Josipovićeva, Vidosava Jovanovićeva i Olga Đukanovićeva i Kosara Dimitrijevićeva, pitomica Niške podružine, koja je bila na praksi. Jovan Maričić je kao kum zastavu poklonio društvu.
Zastava je izrađena od crvene svile, pravougaonog oblika, dimenzija 125h100 cm i sa srmenim resama duž ivica, osim sa strane gde je provlačeno koplje. Centralni motiv na prednjoj strani zastave je izvezen srmom i čine ga gusle na otvorenim knjigama, oko kojeg se nalaze stihovi pesnika Jovana Jovanovića Zmaja: „Što je Srpstvo očuvalo kraj svih zala, pesma ga je održala, njojzi hvala.“ Na drugoj strani zastave u središnjem delu nalazi se predstava Sv. Jovana Krstitelja i okolo tekst: „Pirotskoj pevačkoj družini „Momčilo“ – daruje Jovan Maričić trgovac iz Beograda.“
Zastavu je nosio zastavnik prilikom javnih nastupa i raznih svečanosti. Pirotsko pevačko društvo je bilo veoma cenjeno u Kraljevini Srbiji, pa je zbog doprinosa kulturnoj delatnosti, njegova zastava odlikovana Ordenom Sv. Save 5. reda od strane Nj.V. Kralja Petra I u Beogradu 14.1.1912, u isto vreme kada su odlikovane i zastave Leskovačkog pevačkog društva „Branko“ i Lozničkog pevačkog društva „Karadžić“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker