Kultura

IZ RIZNICE MUZEJA PONIŠAVLjA: STOLICA KRAKALjA STARA BLIZU 200 GODINA

U izložbenom delu Muzeja Ponišavlja, u delu gde je prikazana „mum sovra“ sa ognjištem, naročitu pažnju posetilaca privlači stolica „krakalja“ sa inventarnim brojem E-273, postavljena u čelo stola. Svojom veličinom i neobičnom izradom, za ono vreme, izdvaja se od ostalih tronoški i krakalja. Sedište sa naslonom je izrađeno iz jednog komada hrastovog drveta.

Postavljeno je na tri nožice „kraka“ ravnomerno i pod uglom. Od poda je sedište postavljeno na visini od 24 cm. Naslon stolice se sastoji iz dva stubića koji su osim za naslanjanje imali i ulogu držača pređe ženama prilikom motanja.

Stolica krakalja je nabavljena za Muzej 1952. godine. Nju je napravio nepoznati seljak iz Berin Izvora oko 1825. i poklonio je pop Kosti Gligorijeviću iz lužničkog sela Strelca kada se ovaj zapopio. Paroh strelačke parohije Kosta Gligorijević, rođen je 1831. godine u Strelcu, rukopoložen je za đakona 13. septembra a za sveštenika 14. septembra 1851. godine. Posle smrti pop Koste, stolicu je koristio njegov sin Jovanče-Vaca Gligorijević koji je umro u 108. godini života. Deda Vaca se mnogo ljutio kada bi nekog zatekao da sedi na njegovoj stolici. Stolicu je muzeju poklonio deda Vacin praunuk Aca Manić.

Pored savremenih i različitih stilskih stolica, muzejska „krakalja“ je udobna za sedenje. Iako nisko postavljena, posetilac koji je isproba kaže da se stvarno odmara sedeći na njoj.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker