Kultura

Iz riznice Muzeja Ponišavlja: Stilsko ogledalo

Stilsko ogledalo sa žardinjerom u salon sobi privlači veliku pažnju posetilaca svojom veličinom i lepotom. Deo je postavke u salon sobi, ali stilski ne pripada nameštaju. Prema natpisu sa unutrašnje strane žardinjere, ogledalo je prodato u Beogradu u radnji Emeriha Boršodija 1.septembra 1906. godine, a pakovao ga je za transport Branko Stefanović.

stilsko ogledalo muzej pirot
foto – arhiva Muzeja Ponišavlja

Nije poznato da li je i stilski nameštaj iz iste radnje. Tapetarska radnja sa velikim stovarištem gotovog nameštaja Emeriha Boršodija i Druga počela je sa radom krajem 1904. u kući juvelira braće Radovanovića do Narodne banke u Beogradu.(Politika br.322,3.decembar 1904.)
Ogledalo sa žardinjerom, pripada tipu trimo ogledala, namenjeno postavljanju na zid između dva prozora, velike visine (280 cm), koje doseže do tavanice. Ovakva ogledala nastala su krajem XVII veka, a naš primerak pripada neorokoko stilu druge polovine XIX veka. Samo ogledalo je od biljurnog posrebrenog stakla, dok su okvir i postolje za žardinjeru od drveta, verovatno nekog četinara. Bogata biljna dekoracija u uglovima ogledala završava se trouglastom delom. Ornamentika je obrađena u visokom reljefu u punoj plastici, linije su potencirane zlatnom bojom. Postolje ogledala je u vidu četvorostrane žardinjere sa metalnim trapezastim umetkom. Žardinjera je dekorisana rešetkastim ornamentom, koji je oivičen reljefnim vegetabilnim motivom. Iznad postolja, levo i desno su držači.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker