Kultura

Iz riznice Muzeja Ponišavlja – Sijalica iz 1924. godine

Protekle godine Pirot je obeležio značajan jubilej, 100 godina od elektrifikacije grada. U Muzeju Ponišavlja  čuva se električna sijalica  iz 1924. godine, najsličnija tipu Edison sijalice vintage iz 20-ih godina XX veka. Ovaj predmet je Muzeju poklonila Svetlana Gligorijević Ruski, prvi i jedini ženski elektroinstalater i elektromehaničar u Pirotu.

Foto: Muzej Ponišavlja

Krajem XIX i početkom XX veka počinje elektrifikacija  većih gradova u Srbiji. Pirotski građani su željno iščekivali elektrifikaciju pa su vršili pripreme za njeno sprovođenje, osnovavši akcionarsko društvo „Industrijsko-električno društvo“ 1905. godine, a marta 1920. godine i „Pirotsko električno i industrijsko društvo“.

Elektrana je svečano puštena u rad na leto 1922. godine a prvi kilovati električne energije potekli su ka domovima imućnijih varošana i ulčnoj rasveti 12. avgusta 1922. godine. Električna mreža u gradu se postavljala  samo u glavnim ulicama. Ulična rasveta je brojala 200 sijalica od 50 w, dok je u centru grada i na raskrsnicama postavljeno 100 sijalica od 100 w.

Kućnu elektrifikaciju u početku nisu mogli sebi da priušte svi Piroćanci, a oni koji jesu, koristili su je u najmanjoj mogućoj meri zbog visoke cene struje.  Sela u pirotskom okrugu elektrificirana su do kraja 70-ih godina XX veka, uglavnom putem samodoprinosa meštana.

U Muzeju Ponišavlja se čuva električna sijalica najsličnija tipu Edison sijalice. Ovaj predmet je muzeju poklonila 18.5.2007. godine Svetlana Gligorijević Ruski iz Pirota, prvi i jedini ženski elektroinstalater i elektromehaničar u Pirotu. Prema kazivanju darodavca, ova sijalica je iz 1924. godine, snage 500 w i dim. 129 mm h 9 mm.

Sijalica je klasična i sastoji se od staklenog balona kruškolikog oblika i metalne kapice kojom se uži deo sijalice završava. Unutar sijalice nalaze se potporne žice koje drže volframovu nit kroz koju protiče električna struja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker