Kultura

IZ RIZNICE MUZEJA PONIŠAVLjA: Rusalka Dnjestrovaja – jedna od najstarijih knjiga pisana na staroukrajinskom jeziku

Knjiga Rusalka Dnjestrovaja ((РУСАЛКА ДНѢСТРОВАЯ У Будимѣ, Письмом Корол. Всеучилища Пештанского, 1837)  pisana na staroukrajinskom jeziku govori o narodnim umotvorinama iz života u kojima se opisuje priroda Rusije, široka i prosta duša ruskog naroda, njegovi običaji i pesme.

Sadrži: predgovor, narodne pesme (predgovor o pesmama, obredne i koledarske pesme, brzalice i brojalice), književne tvorevine (pesme, priče, bajke), prevode srpskih narodnih pesama (Devojka i riba; Devojka je lice umivala; Anđeoska vrata; Smrt dvoje mladih) i starine. Na kraju je dat spisak ruskih rukopisa koji se nalaze u knjižari manastira Svetog Vasilija Velikog u Lavovu, u Kijevskoj oblasti u Ukrajini. Kao prevodioci starih ruskih bajki i srpskih pesama potpisuju se Markijan (Ruslan) Šaškevič, Ivan (Dalibor) Vagilevič i Jakov Golovickij. Na mekim koricama, dimenzija 11,8 h 20,3 cm je pravougaoni ukras floralne ornamentike.

Na prednjoj korici je svojeručni potpis Stanka Vraza. Knjiga ima 160 strana, a inicijator štampanja ovog almanaha je Markijan Semenovič Šaškevič (1811-1843).

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker