Kultura

IZ RIZNICE MUZEJA PONIŠAVLjA: KRALjEVSKI ORDEN ZVEZDE SEVERNjAČE

Istorijska zbirka odlikovanja uglavnom sadrži domaća odlikovanja, dok su strana odlikovanja retkost i ukazuju na određenu delatnost odlikovanog povezanu sa inostranstvom. Jedno od takvih odlikovanja jeste Kraljevski orden zvezde severnjače II reda glavnog zapovednika, koji je pripadao Nikoli Antiću (1922-2007) iz Pirota (selo Veliki Jovanovac), jugoslovenskom vojnom diplomati.

Bio je učesnik Drugog svetskog rata, pukovnik i prvi vojni izaslanik JNA u Švedskoj 1975-1977 godine. Za vreme boravka u Švedskoj, odlikovan je kao strani diplomata ovim prestižnim odlikovanjem 11.3.1978. godine.
Orden se čuva u muzeju kao deo Legata Nikole Antića od 2001. godine, a poklonio ga je lično njegov nosilac. Kraljevski orden zvezde severnjače je ustanovio Frederik I, švedski kralj, 23.2.1748. godine, obnavljajući jedan stariji orden iz XII veka. Namenjen je oficirima kao nagrada za dugu i vernu službu i u ratu i u miru, a takođe se može dodeljivati i strancima. Počasna traka i pantljika su napravljene od plave svile sa žutim prugama, nacionalnim bojama Švedske. Orden ima tri reda, s tim što II i III red imaju još po dva podreda.


Orden ima oblik malteškog krsta dimenzija 80 x 54 mm, a izrađen je od srebra, emajliran i pozlaćen. Između krakova krsta bele boje, nalaze se četiri krune raspoređene oko plavog okruglog središta u kome se nalazi bela zvezda (Severnjača) i natpis na latinskom „nescit occasum“ („trajaće večno“). Još jedna veća kruna se nalazi iznad krsta, na vrhu ordena. Orden se nosio oko vrata, okačen o plavu traku širine 55 mm, koja je sa obe strane obrubljena žutim tankim prugama.

foto Muzej Ponišavlja

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker