Kultura

IZ RIZNICE MUZEJA PONIŠAVLjA: Grb sa vojne zastave donete sa austrijske granice 1941. godine

Grb Kraljevine Jugoslavije ručno vezen na crvenom ripsanom platnu kružnog oblika, poklon je porodice pokojnog Ljubiše Živkovića iz familije „Vrckovi“ iz Jendek male u Pirotu. Reč je o grbu skinutog sa zastave trobojke, donete sa austrijske granice 1941.godine, gde je Ljubiša Živković služio domovini kao narednik tadašnje vojske. 

Kada su krenuli nemiri u staroj Jugoslaviji, narednik Živković je zastavu sakrio u svojoj uniformi i tako došao do Zagreba gde mu je jedna žena pomogla dajući mu civilno odelo. Do Pirota je zastava putovala omotana oko struka Živkovića. Bila je sakrivena za vreme ratnog okupacijskog perioda i poratnog komunističkog vremena, kada nije smela kruna da se ističe. Posle Ljubišine smrti, njegova sestra, strahujući za svoj život, otparala je grb sa zastave i posle mnogo godine zaveštala ga je muzeju. Grb Kraljevine Jugoslavije izvezen je prutačkom tehnikom svilenim nitima na crvenoj osnovi, a pojednini delovi su istaknuti vezom srebrnastim srmenim nitima.

Grb Kraljevine Jugoslavije (SHS) obnarodovan je na Vidovdanskom donošenju Ustava 1919.godine i rešenje je arhitekte Pere Popovića. Na crvenom štitu, arhitekta Popović je postavio Nemanjićkog dvoglavog belog orla u poletu i na njegove grudi položio je srpski, hrvatski i slovenački grb, onako kako su pod okrilje Kraljevine SHS (Jugoslavije) ušla ova tri naroda. Na vrhu obeju orlovih glava stoji kruna kraljevine, a na prsima je srpski štit sa po jednim ognjilom u svakom kraku, hrvatski a 25 polja, naizmenično postavljenih crvenih i srebrnastih i slovenački koji je kombinacija ilirsko-slovenačko-celjskog grba koji predstavlja tri šestokrake zvezde i beli polumesec na plavoj osnovi.

Grb Kraljevine Jugoslavije je stajao na zastavi Jugoslovenske vojske u otadžbini do 1941. godine kada je zamenjen crvenom zvezdom petokrakom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker