Sport

Iz postojbine džudoa u pirotsku Sokolanu – Pirotski džudisti uče od najboljih

Dr Nemanja Stanković, majstor džudoa peti dan i profesor borenja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu  i Yuta Nishimaki, majstor džudoa iz Japana, održali su danas dva specijalna treninga za trenere i džudiste pirotskog kluba “Ipon 010”. Treningu je u Sokolani Gimnazije prisustvovalo osamdesetak džudista svih uzrasta, od početnika do seniora. 

dzudo pirot japan

Majstor džudoa, treći dan,  Yuta Nishimaki u Nišu volontira već skoro dve godine, na poziv Džudo saveza centralne Srbije. Iskustvo je stekao na akademiji Kodokan, koju je u Tokiju, u Japanu, daleke 1882. godine  osnovao Džiguro Kano, otac džudoa. 

dzudo pirot japan

“Postoje male razlike između treninga u Japanu i ovde u Srbiji. Naši treninzi svode se na mnogo ponavljanja, u pitanju su stotine i hiljade ponavljanja jedne tehnike. U Japanu su treneri strogi i zahtevaju veliku disciplinu. U Srbiji su džudisti su mnogo opušteniji i više uživaju u džudou i treninzima. Posle dve godine shvatam da su oba načina delotvorna i uspešna. Ako poredim džudiste, utisak je da su u Srbiji oni fizički mnogo jači i  pripremljeni, a u Japanu bolje vladaju tehnikama. Ovde sam prihvaćen sjajno, kako među kolegama trenerima, tako i među decom. Najmlađi su posebno oduševljeni i imaju veliku želju da nešto nauče od mene. Osećam se odlično zbog toga. Sviđa mi se što ovde u Srbiji život nijer tako užurban, kao u Japanu, pa imam više vremena za sebe“,  ističe majstor Yuta Nishimaki. 

„Ovi treninzi su važni, pre svega za trenere, kojima skrećemo pažnju na šta moraju da se fokusiraju u radu sa decom. Pružamo im  savete na koji način mogu da poboljšaju rad, posebno tokom priprema za takmičenja. Moj kolega Yuta i ja se trudimo da demonstriramo veštine u svim gradovima u koje nas pozovu. Deci je naravno uvek interesantno da rade više i bolje sa novim licima. Pirot postaje sve veći i značajniji centar za razvoj džudoa u Srbiji i baš mi je drago da svaki put kada dođem ovde vidim sve više dece. Lako je u velikim gradovima imati sportske klubove, ali za sve nas je važno da se i u manjim gradovima,  poput Pirota, stvaraju šampioni. Raditi na bazi je veoma važno, a mnogi smatraju da je džudo četvrti bazični sport, pored gimnastike, plivanja i atletike. To omogućava da kasnije usmerimo svu ovu decu, ne samo ka vrhunskim rezultatima, nego i ka aktivnom životu”, rekao je dr Nemanja Stanković, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. 

dzudo pirot japan

Stručni treninzi su dobri kako za decu, tako i za trenere, a izuzetno je važno što pirotski klubovi dobro sarađuju sa poznatim i uspešnim trenerima. 

„Ovi treninzi su značajni za sve jer na taj način i treneri i deca usavršavaju svoja znanja i veštine i imaju priliku da se upoznaju i da uče od najboljih, a Nemanja i Yuta su zaista vrhunski majstori. Treninzi  dolaze u pravo vreme, odnosno u zenitu priprema, jer nas u roku od samo mesec dana očekuju četiri  važna međunarodna turnira, Školsko prvenstvo Srbije i Prvenstvo Srbije za juniore.  Pozivamo i nove članove da nam se pridruže. Cilj nam je da omasovimo ovaj olimpijski sport i da ga približimo svoj deci. Za pomoć u organizaciji ovih treninga zahvaljujem se Džudo savezu centralne Srbije, klubu “Kinezis” iz Niša, Sportskom centru Pirot i Gimnaziji“,  zaključuje Danilo Drašković, trener džudo kluba „Ipon 010“

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker