ITReportaža

IT stručnjak iz Južnoafričke Republike preselio se u Pirot, oduševljen gradom ali i hranom i prirodom

Južnoafrikanac Adrian Dunbar, ekspert iz oblasti programiranja, inače oženjen Piroćankom Anđelom  Dunbar, devojačko Krstić, odlučio je da se sa suprugom iz dalekog Kejptauna preseli u Pirot. Dunbar radi kao projekt menadžer za dve južnoafričke kompanije, Pirotom je, kako je kazao Pirotskim vestima oduševljen i namerava da sa suprugom Anđelom trajno ostane u našem gradu. Dunbar je već zaposlio jednog našeg mladog sugrađanina firmi za koju radi, kaže da Pirot ima dobar potencijal za razvoj IT industrije, puno mladih i talentovanih ljudi. Dunbar je posebno oduševljen stilom života u Pirotu, gde se živi mirno, bez velikih gužvi i stresa, a kada je reč o hrani, favorit mu je pljeskavica. 

-Moja žena je rođena u Pirotu, zbog toga smo i došli na ideju da dođemo ovde. Pirot nam odgovara i zbog toga što je odlična baza za putovanja i obilazak svih delova Evrope,  tako da je to nama od velikog značaja, jer to nikako nije slučaj sa Kejptaunom. Pre četiri godine smo odlučili da se preselimo ovde kako bi istražili i ovaj deo sveta. Oduševljen sam i samim gradom, jeftinim pivom ali i pljeskavicom, koja mi je, od kako sam ovde, omiljena hrana. Nema dana da ne posetim roštiljdžinicu “Čaršija”, a sa suprugom rado izlazimo u klub “Baš Čelik”-kaže Dunbar za Pirotske vesti i dodaje da Pirot ima potencijala kada je reč o razvoju IT industrije.

Adrian i Anđela Dunbar

-Definitivno Pirot može da bude pravi mali centar za razvoj IT industrije, a najveća prednost su niske cene u odnosu na velike gradove, i radna snaga je jeftinija i to može da bude stimulativno za velike IT kompanije. Ja radim kao softver developer – projekt menadžer za dve južnoafričke kompanije, u Pirotu sam već uposlio još jednog mladog talentovanog programera, a nameravam da ih bude još jer ovde zaista ima dosta talentovanih i dobro obrazovanih ljudi sa kojima može da se radi-kaže Adrian.

Adrian i Anđela u centru Pirota

 

Adrianova supruga Anđela kaže za Pirotske vesti da je ona sa svega dve godine sa roditeljima otišla u Južnoafričku Republiku, ali da se sa velikim zadovoljstvom vratila u postojbinu svojih predaka pre četiri godine.

-S obzirom da sam vrlo mala napustila Srbiju, gotovo da uopšte nisam ni znala jezik, pa srpski učim od kako smo došli ovde. Lepo nam je ovde, sviđa nam se miran život u Pirotu, posebno priroda koja je prelepa tako da sve slobodno vreme koristimo za obilaske okoline Pirota-kaže Anđela za Pirotske vesti.

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker