Lokalna samouprava

Istorijskom arhivu odobren projekat mikrofilmovanja sa digitalizacijom matičnih knjiga

Istorijskom arhivu u Pirotu, od strane Ministarstva kulture i informisanja, odobren je projekat Mikrofilmovanje sa digitalizacijom matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, verskih organizacija i ustanova sa teritorije Pirotskog okruga. Iznos sredstava je 500.000, 00 dinara.

Kako je Pirotskim vestima kazala direktorka ove važne ustanove Ivana Kostadinović, realizacija ovog projekta je od velikog značaja.

-Izuzetno nam je drago da je Ministarstvo prepoznalo značaj ovog projekta i poverilo nam ovaj posao-kazala je direktorka Kostadinović. Nedavno je Istorijski arhiv, ali i druge ustanove kulture posetio ministar kulture u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, zajedno sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem. Tada je ministar Vukosavljević kazao da je prijatno iznenađen stanjem u svim ustanovama kulture u Pirotu.

Predstavnici ustanova kulture iz Pirota – Istorijskog arhiva, Muzeja Ponišavlja i Narodne biblioteke učestvovali su i na Međunarodnoj radionici o digitalizaciji kulturnog nasleđa, koja je održana u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

U sredu, 11. Aprila 2018. u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke održana je međunarodna radionica o digitalizaciji kulturnog nasleđa, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja.
Teme su se odnosile na zakonodavne okvire i radne procese u digitalizaciji kulturnog nasleđa (rad sa metapodacima, dugotrajno čuvanje podataka, Nacionalni agregator kulture), bibliotečko-informacione servise, propise i zakonodavstvo- digitalne biblioteke, muzeji i arhivi (Iskustva finskih ustanova kulture i stručnjaka).
Predavači su bili Kristina Hormia Potanen- prdsednica Lige evropskih istraživačkih biblioteka „Liber“, Nacionalna biblioteka Finske, Mina Karvonen- Viša savetnica u Ministarstvu obrazovanja i kulture, Odsek za umetnost i kulturnu baštinu Republike Finske, i Heiki Helin, Viši tehnološki savetnik u IT Centru za nauku, Republika Finska.
U radionici su učestvovali i predstavnici ustanova kulture Pirota: Saša Jovanović-direktor Muzeja Ponišavlja, Nadica Kostić-direktor Narodne biblioteke i Ivana Kostadinović-direktor Istorijskog arhiva.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de