Gradska hronika

Istorijski dan za Pirot – Počinje primarna selekcija komunalnog otpada

Posle, skoro, pet godina priprema danas su ekipe JP “Komunalac” Pirot počele podelu plastičnih kanti individualnim domaćinstvima za primarnu selekciju komunalnog otpada. S obzirom da će biti podeljeno oko 10.800 kanti posao bi trebalo da bude završen u naredna dva meseca. Prema rečima, direktora pirotskog “Komunalca”, Bobana Tolića sa građanima će se potpisati ugovori, a istovremeno će im se podeliti uputstvo o načinu selektovanja otpada.

Podela kanti za primarnu selekciju komunalnog otpada počela je jutros u naselju Tanasko Rajić.

“Očekujemo da tokom dana podelimo bar stotinu kanti i da, eventualno, formiramo još jednu grupu za podelu kako bismo ubrzali posao. Posle ćemo nastaviti prema naselju Barje i ATP da bismo celo to područje što pre pokrili i pokrenuli primarnu separaciju. Podsetiću, radi se o donaciji švedske Vlade, a ceo projekat je vredan oko milion evra. Dobili smo dva kamiona, očekujemo da stigne treći. Danas ili sutra kamioni će biti registrovani kako bi krenuli da rade. Mi uključujemo jedan naš kamion, dakle, četiri kamiona sakupljaće otpad i još deset novih radnika. Molimo građane da ispoštuju naš trud, da kante koriste kao dobri domaćini i da zaista otpad odvajamo na mokri i suvi. Otpad odvozimo na Regionalnu deponiju, tamo je završena linija za sekundarnu separaciju, i krenućemo u taj dugo očekivani posao” – rekao je Tolić.

Tolić je dodao da je ovo značajan iskorak za Pirot u cilju unapređenja upravljanja komunalnim otpadom, čime se i u ovoj oblasti Pirot visoko pozicionira među opštinama i gradovima u Srbiji. Kada je reč o stambenim zajednicama postojeći kontejneri služiće za mokri otpad, a postaviće se oko 250 novih plastičnih kontejnera. Od toga, 90 će služiti za primarnu separaciju a ostatak za staklenu ambalažu. Kante, zapremine 240 litara, će se prazniti dva puta mesečno.

Seoska naselja na teritoriji Pirota, za sada, nisu obuhvaćena projektom primarne selekcije komunalnog otpada.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker