Lokalna samouprava

ISTORIJSKI DAN ZA PIROT! Gradonačelnik Vasić: Pirot da bude evropski grad u svakom smislu te reči. Značajno unapređen sistem prikupljanja otpada, ubrzo i žuti i plavi kontejneri

Danas je na svečanosti u centru grada, uz prisustvo mališana iz Predškolske ustanove i nižih razreda osnovnih škola, ali i uz prisustvo predstavnika Delegacije EU u Srbiji, obeležen početak realizacije izuzetno važnog projekta primarne selekcije otpada u kome učestvuju javna preduzeća Komunalac i Regionalna deponija, a projekat su finansirali EU, Ministarsvo zaštite životne sredine, Grad Pirot i drugi donatori.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić istakao je da Pirot želi da bude evropski grad u svakom smislu te reči.

-Nekada davno kada smo krenuli da radimo na tome da uspostavimo regionalnu deponiju, ljudi su misleli da je to samo mesto gde želimo da odlažemo otpad. Sada svi znaju da to nije samo mesto gde se odlaže otpad, već on treba i da se razvrstava, da se radi reciklaža. Cilj nam je da što manje otpada završi na deponiji. Tu su nam najvažnija deca jer će oni promovisati te evropske vrednosti i ona će se sutra odgovorno ponašati. Hvala ljudima iz Deponije koji su predano radili na tome, ali i donatorima iz EU, Kraljevine Švedske. Imamo i kamione pa sada praktično od mesta nastanka otpada nastaje ta cirkularna ekonomija i reciklaža. Hvala i školama koje uče decu da se ekološki odgovorno ponašaju, i vrtićima, jer će ta deca odrasti u ljude koji će raditi selekciju otpada-kazao je Vasić.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov zahvalio se Gradu Pirotu, gradonačelniku Vasiću, donatorima koji su omogućili realiazaciju ovog veoma važnog projekta.

-Kada govorimo o ovom projektu, uloženo je oko 1.360.000 evra. Najveći donatori su EU, Kraljevina Švedske, Ministarstvo zaštite životne sredine i normalno, svoje učešće ima i Grad Pirot i opštine Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka. Dobili smo šest novih kamiona čija vrednost je izuzetno velika, oko 15.600 kanti od 240 litara, plave boje, za reciklate, kontejnere žute i plave boje. Trenutna tržišna vrednost svega je oko dva miliona evra-kazao je direktor Ivanov. On je najavio i nove projekte.

-Nadam se da ćemo naredne godine početi da pravimo kompostanu, finansije su obezbeđene, svako domaćinstvo dobiće novu – braon kantu, gde će se odlagati biorazgraditi otpad od koga će se proizvoditi kompost. Ulazimo u projekat tretmana i reciklaže građevinskog otpada, i taj problem polako rešavamo. To su projekti koji na revolucionaran način unapređuju sistem prikupljanja otpada-kazao je Ivanov.

Počinje postavljanje plavih i žutih kontejnera

Direktor Komunalca Boban Tolić kazao je da je zahvaljujući ovoj donaciji, stvoren preduslov da se prema tretmanu otpada napravi veliki iskorak.

-Mi smo kao preduzeće preuzeli veliki posao, a vama pokušavamo da nametnemo malu obavezu, da tu radnju dovedemo na nivo refleksne radnje. U ovom trenutku mi smo veliki deo grada obuhvatili sa kantama, u ponedeljak verovatno počinjeno sa postavljanjem plavih i žutih kontejnera. Plavi će biti za papir metal i plastiku, žuti za staklenu ambalažu, i očekujem za nekih tridesetak dana završimo sve i vidimo prve efekte. Nadam se da će za tridesetak dana kada sve bude u funkciji, da počnemo da prikupljamo mnogo veće količine otpada i da na mesečnom nivou imamo bar 40 ili 50 tona sirovina-kazao je Tolić.

Bojan Pešić, šef Odeljenja za urbanizam u Gradskoj upravi Pirot istakao je veliku važnost ovog projekta.

-Ja pozivam pre svega mališane da sve poruke koje čuju danas ovde, prenesu svojima i da se za nekih godinu dana da se opet vidimo i vidimo rezultate sistema prikupljanja otpada, koga smo podigli na viši nivo-kazao je Pešić.

Pirot je jedan od prvih gradova u kojim je EU krenula da investira u sistem za upravljanje otpadom

Antoan Avinjon, programski direktor Delegacije EU u Srbiji, zadužen za pitanja ekologije, kazao je da je Pirot jedan od prvih gradova u Srbiji, gde je EU počela da investira u upravljanje otpadom.

-To je moguće zato što ovde imamo dobar tim u Gradskoj upravi, Komunalnom preduzeću, Regionalnoj deponiji. Hvala gradonačelniku Vasiću i njegovom timu-poručio je Avinjon.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker