Lokalna samouprava

Istorijski dan: Počela izgradnja gasne interkonekcije Niš – Dimitrovgrad

Danas je u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić obeležen početak izgradnje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. Reč je o delu trase kroz Srbiju, tačnije od Dimitrovgrada, odnosno državne granice dve zemlje, do Niša. Svečanom početku radova prisustvovao je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Premijerka Brnabić kazala je tom prilikom da će već od oktobra naredne godine gasovod biti spreman za rad što će imati ogroman značaj za stabilnost stabdevanja gasom u našoj zemlji. Ovo je značajno posebno imajući u vidu aktuelnu situaciju sa globalnom enegetskom krizom.

Ukupna vrednost ovog projekta u Srbiji iznosi preko 85 miliona evra, realizuje se zajedno sa EU koja je ovaj projekat uvrstila na listu prioriteta s ozbirom na stratešku važnost ovog posla.

Kada je reč o izvorima finansiranja, 25 miliona evra predstavlja kredit kod EIB, skoro 50 miliona evra su bespovratna sredstva EU, iz IPA fondova, nešto preko 10 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i oko 600.000 evra od Srbijagasa.

Gasna interkonekcija projektovana je za kapacitet od 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Događaju u Dimitrovgradu prisustvovali su i zvaničnici EU, Republike Bugarske, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i mnoge druge zvanice.

Gasna interkonekcija, na teritoriji Srbije, biće dugača bezmalo 110 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz Srbiju i Bugarsku je 170 kilometara.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker