Kultura

Istorijski arhiv u Pirotu program svojih aktivnosti usmerio ka obeležavanju 80 godina od oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu

Istorijski arhiv u Pirotu je poslednjih godina, pored redovnih aktivnosti koje obavlja u okviru svoje delatnosti,  jedan od nosilaca programa obeležavanja važnih godišnjica iz lokalne istorije. Prošle godine Istorijski arhiv je kroz izložbe i publikacije doprineo afirmaciji kulture sećanja na 80 godina od stradanja pirotskih Jevreja i 100 godina od izgradnje Keja. Deo tog programa se preneo i na 2024. godinu pa se u narednih mesec dana očekuje izlazak iz štampe monografije „Kej – šetnja duga jedan vek“ koja sažima i čuva za buduće generacije dosadašnju istoriju najlepšeg dela Pirota.

“Što se tiče 2024. godine izložbenu i izdavačku delatnost smo orijentisali na obeležavanje 80 godina od oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu što će pratiti velika foto-dokumentarna izložba i objavljivanje knjige „Pirot u Drugom svetskom ratu II“ koju očekujemo krajem godine. Kruna godišnjice oslobođenja, popularizacije istorijske nauke i jačanja politike sećanja na lokalnu prošlost, biće naučni skup koji organizujemo u saradnji sa Udruženjem istoričara Pirota i sa katedrom za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakluteta u Beogradu. Skup će biti održan sredinom septembra 2024. godine u sličnom maniru kao što smo to radili 2018. godine kada se obeležavalo 140 godina od oslobođenja Pirota i pripajanja Srbiji” – kaže, Davor Lazarević, direktor Istorijskog arhiva Pirot.

Pored pomenutih aktivnosti Istorijski arhiv će nastaviti i snimanje video serijala „Priče iz arhiva“ koji je naišao na odličan prijem u javnosti.  U programu za ovu godinu je i izložba posvećena znamenitom apotekaru Karlu Skacelu, s obzirom da se navršava 150 godina od njegovog rođenja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker