Ostale vesti

Istorijski arhiv Pirot – Promovisana dva izuzetna dela

U Svečanoj sali Gimnazije u Pirotu predstavljena su dva nova izdanja Istorijskog arhiva Pirot – monografija pod nazivom “Predsednici gradske opštine Pirot 1918 – 1941” autora, direktora pirotskog Arhiva, Davora Lazarevića i Zbornik dokumenata “Zapisnici sa sednice Suda opštine pirotske 1930 – 1931” koji je priredio, viši arhivista Istorijskog arhiva Pirot, Predrag M. Vidanović sa, saradnicama, Tijanom Todorović i Milenom Milenković. Promociju ovih izdanja vodila je, profesorka književnosti, Sanja Živković.

Direktor Istorijskog arhiva u Pirotu i autor monografije “Predsednici gradske opštine Pirot 1918 – 1941”, Davor Lazarević, kaže da se publikacija odnosi na period između dva svetska rata, odnosno, na životne i radne biografije devetorice predsednika pirotske opštine koji su vodili varoš.

“Sama po sebi tema je intrigantna, s obzirom da se njihovim ličnostima niko nije preterano bavio i naročito je zanimljivo što je posle 1945. godine na taj period bačena velika senka zaborava, pa je priča o tim ljudima utihnula u sećanju samih Piroćanaca. Stariji nešto i pamte i znaju o njima, ali mlade generacije malo toga. Ideja je, zapravo, da ova knjiga predstavi ono što su oni radili, to je u fokusu, kao i njihove biografije, s obzirom da tu ima interesantnih ličnosti koje su se pokazale i dokazale i u nekim drugim sferama javnog života Pirota, poput, čuvenog, Mite Gage, koji je mnogo poznatiji kao osnivač fabrike Tigar a manje kao predsednik opštine” – kaže Lazarević.

“Zapisnici” su praktično drugi tom započete priče i sa njima se apsolvira krug onih dokumenata koji su slučajno nađeni na gradskom smetlištu.

“Očekuje nas naredni tom sledeće godine koji će biti do 41. ali će to biti druga dokumentacija koja je sačuvana u Arhivu od same institucije. Jako smo ponosni što smo mi sada lepo upakovali ono što je nađeno na smetlištu u jedno novo ruho i pakovanje koje je dostupno svima i tako smo mu produžili život, a biće korišćeno za naučna istraživanja. Reč je o dve godine koje su najviše sačuvane, negde oko četrdesetak sednica ima u obe godine, ali veoma je bitno da su to godine kada je u Kraljevini Jugoslaviji došlo do ekonomske krize. Tu ne beležimo neka megalomanska ostvarenja kao što je bilo prethodnih godina kada se gradilo, kao što je isušivanje Barja, izgradnja keja, ovde su suštinska lokalna i građanska pitanja. Međutim, ipak, ima nešto što je karakteristično a to je da se ipak radilo, ulice su se kaldrmisale, varoš uređivana, određena je lokacija za OŠ “Vuk Karadžić” čija će izgradnja početi dve godine kasnije” – izjvio je Vidanović.

On je dodao da je u svojim kolegenicama, Tijani Todorović i Mileni Milenković, imao izvanredne saradnice i očekuje da će one uskoro biti nosioci novih, značajnih publikacija.

Foto: Ilija Pejčić Lika

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker