Lokalna samouprava

Istorijski arhiv Pirot: Formira se Lični arhivski fond Tomislav G. Panajotović

Arhiv u Pirotu ove godine svoj Dan obeležava, arhivistički, preuzimanjem ličnih dokumenata i dokumenta delatnosti našeg sugrađanina, Tomislava G. Panajotovića, na osnovu kojih će biti formiran Lični arhivski fond Tomislav G. Panajotović (1939 – ).

Tomislav G. Panajotović, rođen je 12. oktobra 1939. godine u Pirotu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, 1962. godine.

tomislav panajotović - istorijski arhiv pirot

Svoju karijeru započeo je u fabrici alatnih mašina „Sarlah“ Pirot, u periodu od 1963-1968 godine, kao stipendista firme. Radio je na mestu sekretara, a zatim i kao pomoćnik generalnog direktora.

Nakon toga, do 1992. godine, profesionalno se bavio novinarstvom. Najpre kao dopisnik Televizije Beograd iz Pirota (1969 – 1976), potom Tanjuga iz Pirota (1970 – 1976) i Komunista (1970 – 1973). Od 1978 – 1986. godine Urednik je programa Radio Pirota, a u periodu od 1976 – 1992. godine Glavni i odgovorni urednik lokalnog lista „Sloboda“. Nakon novinarstva od 1993. godine imenovan za direktora Muzeja Ponišavlja Pirot, i na toj poziciji proveo je jedan mandat od 4 godine, do 1997. godine u dva mandata (1994-1997. i 2001-2003.) bio je poslanik Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Bio je i predsednik Skupštine opštine Pirot (1997-2000.)

Tomisla G. Pajanotović i direktor Arhiva
Tomisla G. Pajanotović i direktor Arhiva

Autor je više knjiga iz oblasti istorije i publicistike: Pirot kroz vekove; Teror „oslobodilaca“; Dragoljub Jovanović i Piroćanci; Dnevnik jednog poslanika; Ruš(ž)enje Skupštine; Koalicija zajedno za Pirot; Izazovi i ishodi.

U sklopu istraživanja etničkih karakteristika Piroćanaca objavio je i knjigu Adeti – o običajima stanovništva pirotskog kraja; Piroćanci – prilog karakterologiji stanovništva pirotskog kraja; Pokuda škrtosti – etnički humor Pirotćanaca, kao i nekoliko knjiga iz oblasti dijalektologije: Mijalko Rasnički vam priča I i II; Našinci; Sindraci. Iz dramskog stvaralaštva pisao je monodrame: Putevi Mileta Gelera; Slušaj amo, drame: Slučaj Vide Simić i Usud, scenarija: Nepoželjni; Pirotski vašar i Za slavu Otadžbine. Glavni je urednik Pirotskog leksikona.

Veliki doprinos dao je i učestvovanjem u različitim aktivnostima kako u sportu: Predsednik FK Radnički (1963 – 1964), predsednik Rukometnog kluba Pirot (1968 – 1969); Predsednik FK Jedinstvo (1972 – 1979), tako i u kulturi: član VIS Svetislava Petrovića (1958 – 1962); član Vojničkog orkestra u Višavi (1962 – 1963); član orkestra Veterani KUD „Predrag Bošković Pavle“ ; član Vokalne grupe Piroćanci (1978 – 1999); Kapiten Turnira duhovitosti (1975).

Iz biografije gospodina Panajotovića jasno se može videti da je svojim radom i svojim društvenim angažovanjem pravi učesnik i svedok svoga vremena. Upravo iz tih razloga Arhiv ima obavezu da prikuplja lična dokumenata angažovanih ličnosti sa naših prostora i njima upotpuni saznanja o našem vremenu. Ova aktivnost stvaranja ličnih fondova ima svoj poseban zadatak i svoju svrhu. Dokumenta koja se nalaze u ovom ličnom fondu nisu namenjena savremenicima, već generacijama koja dolaze za nama. Naravno da će naše vreme biti iscrtano u dokumentima institucija i ustanova iz kojih danas preuzimamo arhivsku građu, ali svakom iskrenom i posvećenom istraživaču, pored te zvanične dokumentacije i nebrojane statistike, veoma će biti važno da sagleda i mišljenje pojedinca koje potiče iz vremena istraživanja. Jedino na takav način moguće je upotpuniti mozaik jednog vremena. Lični fondovi su druga strana viđenja, sagledavanja stvari i doživljaja iz naroda koji može veoma da se razlikuje od informacija koje nude dokumenta registratura. Mi nemamo nikakvih prava, čak šta više, imamo tu obavezu prema budućim generacijama da im obezbedimo to saznanje. Iz ovih razloga smatramo da će lični fond Tomislava G. Panajotovića biti prava adresa za buduće istraživače, uz već postojeće lične fondove Ilije Nikolića, Hristifora Živkovića Cikana, Svetozara Nikolića Garičke, Todora Popovića, Jovana Đ. Popovića i drugih.

Arhiv u narednom periodu namerava da se obrati još nekim ličnostima za koje smatramo da mogu da doprinesu upotpunjavanju slike naše današnjice. Nadamo se da će primer gospodina Panajotovića poslužiti i drugima da predaju svoju ličnu dokumentaciju Arhivu na trajno čuvanje.

Istorijski arhiv u Pirotu, uz veliko hvala na razumevanju naše misije, dodeljuje gospodinu Tomislavu G. Panajotoviću Zahvalnicu za rad i uspešnu saradnju na razvoju arhivske delatnosti, i za afirmaciju kulturne baštine i stvaralaštva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker