Kultura

Istorijski arhiv: Objavljena monografija o babušničkonm selu Studena – TREZOR DOKUMENTARNIH VREDNOSTI ovog dela Lužnice!

Ovih dana iz štampe je izašla monografija “Studena – selo u Lužnici”,  autora Dragana Milosavljevića, a u izdanju Istorijskog arhiva u Pirotu.

Kako se navodi u recenziji istoričara Predraga M. Vidanovića, knjiga koja je pred vama obuhvata razvoj i život sela Studena, opisuje sve znane  događaje počevši od osnovnih podataka o selu, istoriji Studene, preko narodnog života u kome su obrađeni porodični odnosi, običaji, religija,  rodoslovi porodica i familija, zatim slede poglavlja o tome kako se govorilo u Studeni, o crkvi u Studeni, osnovnoj školi, o poznatim  ličnostima poreklom iz sela, a na kraju se nalaze prilozi koji dokumentuju i bliže objašnjavaju osnovno kazivanje. Knjiga je podeljena na poglavlja, lepo je organizovana i prati hronološki red, razvojni i istorijski put naselja. Na tom putovanju kroz prošlost sela Studena, autor nas vodi kao izvrsni i iskusni „turistički vodič“. Vodi nas kroz vreme i događaje uz mnoštvo istorijskih činjenica, ali sa pravom merom da se ne pređe u suvišno i dosadno i sa idejom vodiljom da se prikaže istina koja skriva lepotu i tragediju, duhovnost, tradiciju i etnografski identitet, život i izumiranje. Sve su to dokazi da tokom istorijskog putovanja sela Studena nije bilo lako ni stanovništvu, ali ni samom autoru dođe do podataka i proživljene realnosti za kojom je tragao.

Exif_JPEG_420

Autor je u ovom sveobuhvatnom delu na osnovu saznanja sažeo istoriju svoga zavičaja, bogatu događajima, iskustvima i pratećim sudbinama. Svojim rukopisom ostavlja izuzetan omaž stanovništvu sela koji predstavlja bogat izvor informacija i svakako osnovu za dalja istraživanja. Velika posvećenost i radoznali duh autora, njegova istrajnost (što on naziva „tvrdoglavost“) i svakako neophodni istraživački entuzijazam osnovne su odlike ove monografije koja predstavlja trezor dokumentarnih vrednosti i služiće za očuvanje kulture sećanja budućih generacija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker