Lokalna samouprava

Istorijska poseta patrijarha antiohijskog i celog Istoka Jovana Niškoj eparhiji – svečanosti prisustvovao i gradonačelnik Vasić i pirotsko sveštenstvo

Danas je Niš posetio patrijarh antiohijski i celog Istoka gospodin Jovan. Ovoj istorijskoj poseti, na poziv vladike niškog Arsenija,  prisustvovali su i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, pirotsko sveštenstvo, ali i najviši predstavnici Vojske, Žandarmerije, policije. 

-Ono što vekovima povezuje naša dva naroda i naše pomesne Crkve jeste ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, pred kojom je Sveti Jovan Damaskin bio isceljen, dodavši joj u znak blagodarnosti treću ruku, koju je Sveti Sava doneo u manastir Hilandar na Svetoj gori Atonskoj, rekao je vladika Arsenije.

Njegovo Blaženstvo Patrijarh Antiohijski svega Istoka g. Jovan X poručio je prisutnima, u svoje lično i u ime časnog poslanstva, da njihova braća iz Antiohije nose u srcima ljubav prema srpskom narodu i Srpskoj Crkvi, posebno iskazujući radost što se njegova mirna poseta završava upravo u drevnom Konstantinovom gradu, čemu se Svjatjejši Patrijarh g. Irinej, kao nekadašnji Episkop niški, posebno radovao.

Vasić: Velika čast prisustvovati istorijskoj poseti patrijarha Jovana

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je Pirotskim vestima da je poziv za prisustvo istorijskom događaju velika počast za njega lično, a posebno za Grad Pirot, koji ne bez razloga mnogi nazivaju Malim Jerusalimom.

-Ukazana mi je čast pozivom da prisustvujem dočeku patrijarha srpskog i patrijarha antiohijskog i celog Istoka Jovana. Ceremoniji su prisustvovali i gradonačelnici Niša i Prokuplja, visoki predstavnici Vojske Srbije i policije-kazao je Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker