Obrazovanje

Istoričar, Davor Lazarević, autor udžbenika Istorija za prvi razred gimnazije

Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odobrila je udžbenik Istorija za prvi razred gimnazije, čiji je autor, istoričar, Davor Lazarević. Prema rečima autora na ovom izdanju je radio čitav tim ljudi Zavoda za udžbenike na čelu sa urednikom dr Nebojšom Jovanovićem, u proteklih godinu i po dana. Udžbenik je urađen prema reformisanom planu nastave i učenja Ministarstva prosvete koji nudi tematski, problemski i procesni pristup proučavanju istorije za razliku od starih programa koji su se bazirali na hronološkoj koncepciji.

Udžbenik je podeljen na nekoliko velikih tema kroz koje se obrađuju fenomeni antičke istorije, poput onih koji se odnose na države i oblike vladavine, ratove u antici, društvene tokove, privredu, kulturu, svakodnevni život, migracije ali i na metodologiju istorijske nauke i njene “alate” za saznavanje prošlosti, objašnjava autor, Davor Lazarević.

“Za razliku od starijih generacija koje su koristile udžbenike u kojima je gradivo prezentovano po hronološkom principu, učenici će sada biti u prilici da istoriju savladavaju na malo drugačiji način, kroz obradu ključnih procesa i razumevanje njihovih manifestacija u kontekstu prostora i vremena.Takav pristup gradivu daje mogućnost učeniku da lakše doživi prošlost, uočava sličnosti i razlike, razume uzroke i posledice i gradi funkcionalne celine u svom znanju. Ranije to nije bilo tako jednostavno jer je izlaganje gradiva po hronološkoj inerciji prekidalo logičnu tematsku povezanost i kod većine učenika se stvarao utisak izolovanih i samodovoljnih lekcija koje su vrlo teško dovođene u korelaciju sa sličnim delovima gradiva” – kaže, istoričar,  Davor Lazarević.

Recenzenti udžbenika su prof.dr Irena Ljubomirović  sa Filozofskog fakulteta u Nišu, Vladica Tošić profesor istorije u Gimnaziji Pirot i Aleksandar Markov, profesor istorije u Osmoj beogradskoj gimnaziji, a izdavač je Zavod za udžbenike Beograd.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker