Gradska hronika

Istočni krak Koridora 10-raj za arheologe

Na Istočnom kraku Koridora 10, počev od Dimitrovgrada i granice sa Bugarskom, do Crvene reke do sada su arheolozi otkrili 30 vrednih arheoloških nalazišta na kojima su vršili iskopavanja. 

DSC_8579

Po rečima magistra arheologije Predraga Pejića možda najznačajnije otkriće jesu odlično očuvani ostaci nekadašnjeg vojnog puta-Via Militarisa kod Dimitrovgrada na lokaciji Kndina bara.

-Reč je o deonici od oko tri kilometara gde je rađena obilaznica tako da je samo uz skidanje sloja humusa moguće otkriti ovu deonicu legendarnog puta i učiniti je dostupnoj javnosti. Otkrivena su i dva miljokaza-antička putokaza, koji su služili rimskim legijama za orijentaciju kako bi znali koliko treba da putuju do većih antičkih gradova poput Naissusa, Carigrada i drugih mesta. Miljokaz otkriven kod Vojnegovačke bare trenutno se nalazi u tvrđavi na Kaleu, a u planu je da bude izložen kao spomenik na budućoj raskirsnici na Kaleu. Sličnu sudbinu ima miljokaz koji je otkriven kod Bele Palanke koji je takođe izložen u centru Bele Palanke.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker