Gradska hronika

Ispravna voda u svim bazenima na teritoriji Okruga

Voda u svih devet otvorenih kao i u dva zatvorena bazena na terirtoriji Pirotskog okruga je  zdravstveno isptravna i odgovara pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda, kaže dr Tatjana Vidanović, načelnik Cetra za higijenu i humenu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Zavod za javno zdravlje kontroliše tokom leta dva puta nedeljno vodu u otvorenom bazenu u Pirotu dok se tokom cele godine jednom nedeljno kontroliše voda iz zatvorenog bazena. Zavod za javno zdravlje nadležan je i za kontrolu ostalih bazena na teriitoriji Pirotskog okruga. Jednom nedeljno kontroliše se voda u dva bazena u Dimitrovgradu, dva u Babušmnici i jednom otvorenom bazenu  u Beloj Palanci.

U nadležnosti Zavoda je i  kontrola vode iz bazena u  Zvonačku banji a od seledeće nedelje počinju da rade i bazeni  Galija i bazen Pisis + U Malom Jovanovcu Pisis +, gde će se prema rečima dr Vidanović voda kontrolisati takođe jednom nedeljno.

Dr Vidanović apeluje i na vlasnike privatnih bazena da striktno poštuju uputstva o dezinfekciji vode računa o ličnoj higijeni. Dezinfekcija bazne u kućnim uslovima bi trebalo da se obavlja jednom nedeljno ili na svakih 10 dana u večernjim satima.

Načelnica Cetra za higijenu i humenu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Pirot podseća da je hlor hemijsko sredstvo koje se rastvara i da nepravilna upotreba može izazavati opekotine, rane na koži, konjuktivitis ili gušenje. Ona ističe da je najbeznbednije koristiti granule za dezinfekciju SAFE ili Galisept kao i da ispred bazena moraju da budu postavljene dezo barijere.

“Akcenat mora da bude na higijenskim navikma  kao i da se poštuju preporuke stručnjaka a odgovornost je na svakom pojedinačno” – poručuje Dr Tatajana Vidanović iz Zavoda za ajavno zdravlja.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker