Srbija

Isplata pomoći mladima počinje 16. decembra, najavio ministar finansija Siniša Mali

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali najavio je  da će prva isplata pomoći mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara početi 16. decembra. Svima koji ispunjavaju uslove pomoć  će biti isplaćena odmah  po završetku  prijave.  Bez obzira na to da li su se ranije prijavljivali, mladi bi ponovo trebalo da se prijave za ovu vrstu pomoći preko portala Uprave za trezor od 1. do 15. decembra.Vlada Srbije

Pomoć za mlade uključena je u rebalans budzeta kao i novac koji se izdvajam za  penzionere, istakao je Mali. On je podsetio da će penzioneri već u decembru imati veće penzije, dok će od 1. januara dodatno biti povećane – što će ukupno biti povećanje od 20.8 odsto.

Najavljeno je i povećanje plata za vojnike od 25 odsto. Usvojena je i odluku o povećanju minimalne zarade za 14.3 odsto. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će prvi put minimalac biti veći od 40.000 dinara I podsetio na 2012. Godinu kada je  minimalna zarada  bila 15.700 dinara

Potpredsednik Vlade je istakao da je država i kroz velike krize uspela da održi privredu i ostvari ekonomski napredak. Zahvaljujući sprovedenim reformama, stvorili smo dovoljnu rezervu da možemo da reagujemo u krizi. Imamo stabilnu stopu rasta, pozitivnu, kada su već mnoge veće zemlje ušle u recesiju. On je podsetio da je  stopa nezaposlenosti najniža ikada. Ministar kaže da je rat u Ukrajini doveo do toga da se ceo svet suočava sa ogromnim nestašicama i da se Srbija nosi bolje s krizom nego mnogo razvijenije zemlje.

Ministar je naglasio da je država, kao i svaki put, preuzela najveći teret krize na sebe. Objašnjava da je  rebalansom  za ovu godinu obezbeđeno 180 milijardi dinara više prihoda u budzetu od planiranog i da Srbija ima zdravu ekonomiju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker