Lokalna samouprava

Investicije u oblasti solarne energije sve zastupljenije – Maksimalna podrška grada Pirota

Razvoj i podsticaj kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora jedan je od prioritetnih ciljeva lokalne samouprave grada Pirota. Stara planina je potencijalno područje na kojem se može koristiti snaga vetra za proizvodnju energije, što su potvrdile i odgovarajuće studije, a u ovom trenutku solarna energija je najaktuelnija i zauzima prvo mesto kako u svetu tako i u Srbiji. Zahvaljujući svom položaju Pirot ima izuzetan potencijal u oblasti solarne energije i tim povodom grad realizuje aktivne mere pomoći potencijalnim investitorima.

Prema rečima energetskog menadžera grada Pirota, Bojana Ivkovića, prvi nivo investiranja se odnosi na velike solarne elektrane gde lokalna samouprava pruža pomoć investitorima kako bi ceo proces bio pojednostavljen. U ovom trenutku pokrenut je postupak u cilju izgradnje velike solarne elektrane 75 megavati u reonu sela Dobri Do. Pored ove elektrane aktuelna je i izgradnja elektrane u reonu Ponora  jačine 5 megavati. Grad Pirot je realizovao konkretne aktivnosti da u svojim javnim preduzećima, objektima i institucijama počne instaliranje elektrana za proizvodnju električne energije.

“Prvi uspešan primer jeste JP “Komunalac” koje je u okviru svoje upravne zgrade instaliralo solarnu elektranu snage 27 Kw/h i ona je u režimu kupac-proizvođač. Pre svega električna energija se koristi za sopstvene potrebe a višak se čuva u sistemu. Na Ekonomskoj školi je u okviru saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao pilot projekat i kao donacija vrednosti 20.000 dolara, instalirana solarna elektrana snage 15Kw/h. Na Tehničkoj školi imamo elektranu od 5Kw/h koja je rezultat projekta prekogranične saradnje. Takođe, javna preduzeća Regionalna deponija i Vodovod i kanalizacja imaju u planu izgradnju elektrana na svojim objektima okvirne snage oko 150Kw/h. Tako da svuda gde smatramo da ima potrebe mi ćemo investirati iz sopstvenih sredstava izgradnju takvih elektrana”- rekao je Ivković.

Najniži nivo izgradnje solarnih energana jesu inicijative samih građana. U saradni sa resornim ministarstvom pokrenut je konkurs sufinansiranja izgradnje solarnih elektrana. Ukupno 14 građanina biće sufinansirano prilikom izgradnje elektrana na svojim objektima. Ivković je podsetio da je Pirot pokrenuo jedan specifičan, jedinstven projekat, a reč je o izgradnji solarnih elektrana na objektu MZ Temska i Domu kulture u selu Dojkinci.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker