Kultura

Internacionalni festival dokumentarnog filma VRMDŽA FEST: Specijalno priznanje za očuvanje religije i kulturnog nasleđa Aleksandru Ćiriću, uredniku Pirotskih vesti

Na šestom po redu Internacionalnom festivalu dokumetarnog filma, Aleksandru Ćiriću, uredniku Pirotskih vesti dodeljeno je specijalno priznanje za za očuvanje religije i kulturnog nasleđa za film “Priče Malog Jerusalima – Veliko srce Dragoljuba Đorđevića”. Film je urađen u produkciji Pirotskih vesti a Ćirić je autor filma. 

foto Vanja Mijalkov

Organizator Festivala je Lokalna akciona grupa „Rtanj“(LAG RTANj), partner festivala „Forum Artistikum“ iz Niša uz logističku podršku MZ Vrmdža i Opštine Sokobanja. Nažalost, zbog lošeg vremena i kiše, festival je ove godine realizovan umesto podno Latin grada, u izuzetnom ambijentu – prirodnom amfiteatru, u specifičnim okolnostima, prilagođenim situaciji sa vremenskim (ne)prilikama.

Selo Vrmdža u poslednjih par godina postalo je prava turistička atrakcija. Više hiljada posetilaca svake
godine poseti selo, i to pre svega ljubitelji prirode. Veliki doprinos u očuvanju kulturnog indetiteta,
oživljavanju i razvoju sela Vrmdža ima i jedinstvena kulturna manifestacija VRMDŽA FEST što može da
bude kao primer modela za razvoj sela u Srbiji. U Srbiji gotovo i da nema ovakvih manifestacija na kojim bi se prezentovali ekološki i turistički dokumentarni filmovi, jer filmovi ovog sadržaja imaju edukativnu, a isto tako i zabavnu funkciju.

Na današnjoj svečanosti, priznanje za najbolji TV film pripalo je filmu o Zoranu Mojsilovu, autorke Vanje Mijalkov, novinarke TV Pirot. Uspešni su bili i drugi pirotski autori. Piroćanac Ivan Mančić, tačnije njegova produkcija Orlov let,  dobitnik je priznanja za turistički film o Beloj Palanci autorke Aleksandre Mladenović, dok je Stefan Ćirić dobio specijalno priznanje za film o Festivalu slobodnih reka u Toplom Dolu.

video Ivan Mančić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker