Gradska hronika

Inspektori rada danonoćno na terenu

U okviru akcije suzbijanja rada na crno, inspekcija je na terenu, kontrolišući poslodavce, od pekara, ugostitelja i poslastičara, do građevinara na Koridoru 10

kontrole koridor_2

U okviru akcije suzbijanja rada na crno, inspekcija Pirotskog okruga bukvalno je danonoćno na terenu, kontrolišući poslodavce, od pekara, ugostitelja i poslastičara, do građevinara na Koridoru 10, tačnije, na istočnom kraku te panevropske saobraćajnice.

kontrole koridor_4

Kontrolišu se naši poslodavci, ali i strane firme sa domaćim podizvođačima na Koridoru, kao što je to bio slučaj juče, na deonici od Pirota do Bele Palanke, tačnije, kod sela Staničenje. Ovde se gradi veliki broj nadvožnjaka, pa je poštovanje propisa iz oblasti bezbednosti na radu jedina garancija da se na visokim građevinama ne dogodi nesreća, kakvih je, na primer, bilo u okolini Dimitrovgrada.
kontrole koridor_3

– Ovde smo u kontroli na nekoliko lokacija ustanovili da četvorica radnika nisu prijavljena, odnosno, da su radili na crno. Protiv poslodavaca su podnete su prekršajne prijave, izrečene mandatne kazne, međutim, zabrinjavajuće je to što se na pojedinim delovima gradilišta drastično krše propisi o bezbednosti na radu. Imali smo slučaj da se na jednom nadvožnjaku, na visini od preko 10 metara, radnici kreću po jednoj dasci, bez ikakve ograde i obezbeđenja mesta. Nakon prijave i naloga poslodavcu, taj problem je otklonjen – kaže Aleksandar Popović, načelnik inspekcije rada.

kontrole koridor_5

Od isnpektora ne strepe samo poslodavci, već, nažalost, i radnici koji se boje sankcija, a prinuđeni su da se prihvate bilo kakvog posla, bez obzira na radnopravni status. Građevinska sezona je već počela, a porodice se moraju izdržavati.

kontrole koridor_6

– Imali smo slučajeva da nam ljudi beže sa gradilišta, kad primete da su se pojavili inspektori. Treba, međutim, da znaju da radimo u njihovom interesu – konstatuje Popović.
kontrole koridor_1

Izvor:Večernje novosti

foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker