Gradska hronika

Inspekcije zajedno na “sivu zonu”(FOTO, VIDEO)

U zajedničkoj akciji Inspekcija rada Pirotskog i Zaječarskog okruga, kao i inspektora Poreske uprave iz Pirota u vanrednoj kontroli na ski-centru Jabučko ravnište pronađeno je, samo u jednom danu, čak osam radnika koji su radili “na crno”, a veliki broj nepravilnosti otkrili su i poreznici pa se očekuje i zatvaranje nekih objekata zbog uočenih nepravilnosti.

kontrole inspektora_1_resize

O drskosti nesavesnih poslodavaca svedoči podatak da u jednom od kontrolisanih objekata u ski-centru, nijedan od četvorice radnika nije bio prijavljen a brojnim gostima uopšte nisu izdavani fiskalni računi. Među gostima kojima nisu izdati fiskalni računi bili su i poreznici  i inspektori pa će biti i zatvaranja objekata, najavljuju inspektori.

ACA_8972_resize

Kako je Pirotskim vestima izjavio šef Inspekcije rada Pirotskog okruga Aleksandar Popović, koji je zajedno sa šefom Inspekcije rada Zaječarskog okruga Draganom Mitićem, koordinisao akciju, izvršena je kontrola svih objekata na ski-centru na Staroj planini.
“Inspektori rada su izvršili ukupno deset kontrola iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti na radu u trgovinskim i ugostiteljskim objektima. Utvrdili smo da osam radnika nema regulisan radno-pravni status i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Takođe, primetili smo da veliki broj poslodavaca nije izvršio osposobljavanje radnika za bezbedan i zdrav rad tako da će inspektori rada u ovoj združenoj akciji sa Poreskom upravom podneti prekršajne prijave za sve nepravilnosti koje su utvrđene”, kaže Popović.

kontrola poreske inspekcije_resize

“Radnici koji se nalaze u “sivoj zoni” moraju biti prijavljeni, moraju sa njima biti zaključeni ugovori o radu. Ovakve akcije u saradnji Inspekcija rada, Poreske uprave, Tržišne inspekcije i sa svim organima koji mogu doprineti da se “siva zona” što je moguće više smanji, biće realizovane i ubuduće”, zaključio je Popović.
ACA_8957_resize

Kako je Popović dodao, osim inspektora rada, brojne nepravilnosti u objektima na Staroj planini ustanovili su i poreski inspektori.
“Na osnovu za sada dostupnih informacija od inspektora Poreske uprave, verovatno će biti i zatvaranja nekih objekata u kojima su utvrđene nepravilnosti”, kaže Popović.

 

tekst i foto Aleksandar Ćirić

video-Tanjug-Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker