Gradska hronika

Inspekcije Pirotskog okruga:stanje revodno, obuka za radnike

Republičke inspekcije Pirotskog okruga  u trećem kvartalu radile su uobičajeno i nije bilo nekih drastičnijih događaja. Najveću novinu najvljuje Sanitarna inspekcija  koja će do kraja godine  organizovati obuku za sve zaposlene koji rade sa hranom, vodom i drugim prehrambenim artiklima.

Prema rečima Dragane Tončić, načelnice okruga koja je objavila podatke o radu, Inspekcija rada je u ovom kvartalu obavila 319 nadzora i tom prilikom konstatovala 72 nedostatka. U 50 slučajeva je otkrila radnike na crno, nakon čega je njih 44 prijavljeno na socijalnom  i penzijsko osiguranje, odnosno poslodavci su ih legalizovali. U istom periodu desile su se i 3 teške  povrede na radu,  a podneto je i 40 prekršajnih prijava-konastatovala je načelnica Tončić.

Veterinarska inspekcija imala je 46 kontrola i podnela 16 prekršajnih prijava, a posebna pažnja posvećena je kontroli na afričku svinjsku kugu i to u saradnji sa lovcima. Ekološka inspekcija obavila je 46 nadzora u Vodopriovrednoj nije bilo značajnijih problema, dok je šumsko-lovna u 23 kontrola zaplenila 93 kubika bespravno posečenog drveta i podnela 11 prekršajnih prijava.

 

Turistička inspekcija izrekla je  jednu zabrani delatnosti i podnela  jednu prekršajnu prijavu, dok je Poljoprivredna obavila 84 kontrola, podnela jednu krivičnu i jednu prekršajnu prijavu i obustavila isplatu 420.000 dionara subvencija stočarima zbog nenamenskog korišćenja ovog državnog podsticaja.

Leposava Veljković, načelnik Sanitarne inspekcije konstatovala je da su tokom  trećeg kvartala obavljena 326 sanitarna pregleda raznih objekata i institucija koje su povezane sa proizvodnjom i plasmanom hrane i najavila zanimljivu  novinu za sve radnike koji se bave ovom delatnošću.

-Do kraja godine organizovaće se obuka-kurs za sve koji rade u proizvodnji hrane i vode, kao i za ranike u prometu životnih namirnica. Kurs će trajati pet radnih dana i pretpostavljam da će ga do kraja godine završiti prva grupa polaznika, a zatim sledi nastavak naredne godine. Predavači su sanitarni inspektori i drugi stručnjaci iz kove oblasti kao što su lekari ZZJZ.  Na završetku kusa planirano je  pismeno polaganje za polaznike, a posle pet godina sledi provera znanja, odnosno ponovna obuka-kazala je Veljkovićeva. Pomenuta obuka predviđena je i za  vlasnike salona za ulepšavanje.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker