Gradska hronika

Inovativno rešenje za veću bezbednost na pešačkom prelazu

U skladu sa Programom za unapređenje bezbednosti saobraćaja u Pirotu za 2021. godinu deo sredstava prikupljenih od naplate kazni za saobraćajne prekršaje, koja se kreću od 12 do 15 miliona dinara godišnje, investiran je za ugradnju sistema za svetlosno označavanje pešačkog prelaza, što je novina u Srbiji. Kako saznajemo nedavno je instaliran na nekoliko lokacija u Novom Sadu i njegovoj okolini. Takav sistem, uskoro će početi da funkcioniše na pešačkom prelazu kod OŠ “Vuk Karadžić” izjavio je za Pirotske vesti, Slobodan Rančić, savetnik za saobraćaj grada Pirota.

Montaža sistema za svetlosno označavanje pešačkog prelaza počela je nedavno. Danas su stručnjaci ovlašćene firme za ugradnju i održavanje ovakvog sistema radili na podešavanju senzora i druge opreme i uskoro će ova novina u cilju podizanja nivoa bezbednosti saobraćaja zaživeti u Pirotu.

“Smatramo da je taj pešački prelaz noću nedovoljno uočljiv, mada on jeste propisno obeležen. Škola radi pre i posle podne, ima aktivnosti i u večernjim satima u fiskulturnoj sali. Zbog toga smo rešili da primenimo to inovativno rešenje. Reč je o savremenom rešenju putem led markera na kolovozu i senzora koji kad snime pešaka u neposrednoj blizini prelaza aktiviraju led displej iznad saobraćajnog znaka i uključuju svetla na kolovozu da se bolje vidi pešački prelaz. Upravo je to ideja da se svetla uključuju samo kada nailaze pešaci, da ne rade non stop, jer ako rade non stop kod vozača ne bi izazvale očekivanu reakciju. U ovom slučaju kad vozač vidi da su se svetla upalila onda mu je jasno da se tu u blizini nešto dešava i svako ko je savestan trebalo bi da uspori i obrati pažnju da li ima pešaka. Naravno, ko je savestan vozač trebalo bi i bez tog sistema da uspori vožnju u blizini pešačkog, ali smatramo da je ovo dobra mera” – izjavio je Slobodan Rančić.

S obzirom da je reč o pilot projektu ukoliko se pokaže kao dobro rešenje ući će u Program za unapređenje bezbednosti saobraćaja za ovu i naredne godine kako bi se sistem za označavanja pešačkog prelaza instalirao i u zonama ostalih škola u gradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker