Gradska hronika

Inicijativa za saradnju Bugarske, Srbije i Rumunije

Vladica Tošić, kopredsednik Euroregiona Nišava, prisustvovao je konferenciji „Nova strategija proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan i EU susedi – Primer Rumunije“, koju su organizovali Centar za spoljnu politiku i fondacija Hanns Seidel u Srbiji. Konferenciji su prisustvovali ambasadori Rumunije i Bugarske u Srbiji, Oana-Kristina Popa i Radko Vlajkov.

Tokom konferencije, Vladica Tošić je prezentovao inicijativu za osnivanje prve evropske teritorijalne grupacije za saradnju između Srbije, Bugarske i Rumunije-EGTC EUROBALKAN BG/RO/SRB. EGTC pruža brojne mogućnosti za efikasnu, institucionalizovanu i održivu prekograničnu i regionalnu saradnju na korist gradjana.

EUROREGION NIŠAVA, u saradnji sa opštinama i gradovima pograničnih regiona Srbije, Bugarske i Rumunije inicira učešće u programima Evropske Unije celog regiona. Unapređenje regionalne saradnje je važan dugoročni cilj za EUROREGION NIŠAVA pošto bez uzajamnog poverenja, razmene iskustava i iskorišćenja ljudskih potencijala, region i velika evropska porodica ne mogu da stvore komparativnu prednost. EUROREGION NIŠAVA vidi EGTC kao organizaciju koja je voljna da se suoči sa izazovima, da bi doprinela opštem razvoju regiona.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker