Gradska hronika

Individualni merači toplotne energije omogućavaju uštedu i do 35% mesečno

Korisnici koji imaju individualne merače toplotne energije mogu mesečno da uštede od 25 do 35% od cene grejanja koju bi inače platili. Rezultati ovakvog vida uštede su vidljivi, kažu u Gradskoj toplani, jer je više od 90 % korisnika na  tom tarifnom sistemu.

Mnogi građani koriste ovu mogućnost da sami regulišu temperaturu u stanovima i na taj način utiču na svoje račune za grejanje. U Gradskoj toplani kažu da  i njima ovaj sistem olakšava poslovanje.  “Jedan  deo konzuma iz razloga što ne postoji saglasnost skupštine stanara ili  iz tehničkih razloga nisu na tarifnom sistemu. To jeste  problem i mi ćemo raditi u narednom periodu na tome da ceo naš konzum bude na tarifnom obračunu utroška toplotne energije” – kaže, direktor Gradske toplane, Bratislav Ćirić.

Prema njegovim rečima građani koji koriste tarifni sistem zaista su  vlasnici svojih računa.  Postoji  veliki broj zgrada, odnosno objekata za kolektivno stanovanje koji imaju centralni kalorimetar, što znači da se utrošak raspoređuje po kvadraturi stana.  “To je možda dobar način obračuna utroška toplotne energije za prelazni period, ali  to nije stalno rešenje. Svi treba da rade na tome da ugrade individualne merače utroška toplotne energije kako bi mogli sami da regulišu temperature i potrošnju. Analize iz godine u godinu pokazuju da su računi kod onih građana koji mogu da regulišu temperaturu odnosno imaju individualne kalorimetre i do 35% manji” – kaže direktor Toplane.

On navodi da kod  drugih korsinika koji imaju centralni kalorimetar sve zavisi od njihove  savesti.  “Ako neko  u ovakvom onjektu štedi  to se ne odražava  samo na njegov račun nego na račun cele stambene zajednice što umanjuje motiv da se štedi “ rekao je Ćirić. On je  apelovao na te  korisnike da postignu saglasnost i podsetio na mere podrške Grada Pirota koje se odnose na ugradnju individualnih merača. “Tu mogućnost  bi svi građani trebalo da iskoriste, to je mala investicija u odnosu na ono što dobijaju ugradnjom individualnih merača” poručio je direktor Gradske toplane Bratislav Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker