In memoriam

In memoriam:Srbislav Minković (1946- 2016)

Istaknuti pirotski pisac i kolumnista lista “Sloboda” Srbislav Minković preminuo je u Pirotu, saopštio je danas nedeljnik “Sloboda”, čiji je Minković bio saradnik. Minković će ostati upamćen kao pisan popularnih pozorišnih komada koji su se osim u Pirotu, igrali pred publikom širom zemlje i inostranstva. Tri godine je pisao rubriku u nedeljniku “Sloboda” – “Pogled s vrha solitera”, a dobio je i nagradu opštine Pirot za doprinos informisanju.

Minković je rođen 1946. godine u selu Dojkinci, završio je najpre Višu upravnu školu u Nišu, a zatim i Pravni fakultet na kome je diplomirao. Upisao je i Defektološki fakultet u Beogradu. Radni vek proveo je u Organima unutrašnjih poslova.

Capture

Odlaskom u penziju, počeo je aktivno da se bavi pisanjem, pisao je drame, komedije i romane. Drame “Senka orahove grane” i “La comedia e finnita” igrane su u Narodnom pozorištu u Pirotu, ali i na susretima profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Šapcu 2001. godine. Komedija “Nišan” igrana je na sceni Narodnog pozorišta u Pirotu, na sceni teatra “Hristo Botev” u Dimitrovgradu, ali i u susednoj Bugarskoj, gde je dobila “Gran pri” na Festivalu komedije u Topolovgradu.

Isti uspeh ponovio je komadom “Nema dade, nema bate”, a nagrađivan je i komad “Neče Tasa da glasa”.

Minković je autor i brojih romana.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker