In memoriam

In memoriam – prof. Branislav Ćirić

U ponedeljak, 19.09.2016. je u 84. godini preminuo Branislav Ćirić, jedan od osnivača KK”Pirot”, saopštio je večeras ovaj klub.
Branislav Bane Ćirić je uz Zvonimira Minčića najzaslužniji za formiranje košarkaškog kluba “Pirot”.
Od osnivanja je bio sve i sva u novom klubu, u izdvojenoj košarkaškoj sekciji iz Društva za telesno vaspitanje (DTV) “Partizan”. Bio je Bane i trener i tehnički sekretar, čak i igrač kada je trebalo. Organizovao je upravu, prvu Skupštinu Kluba, izradu terena u Gimnaziji, postavljane koševa, rasvetu za noćne utakmice, putovanja na utakmicama. Posebno je zapamćen kao organizator igranki u Sokolani, kada je novac od tih ulaznica kasnije ulagan u izgradnju omladinskog stadiona.

branislav-ciric-620x349

 

Magistar fizičkog vaspitanja (na katedri za sportsku medicinu u Beogradu) i cenjeni profesor pirotske gimnazije je bio pionir u svemu, stvaralac koji je između ostalog obeležio prve decenije pirotske košarke. Bio je inovator u svim sferama svog života i rada. Koliko je bio cenjen govori i poziv Košarkaškog saveza Jugoslavije da bude počasni gost Evropskog prvenstva u košarci organizovanog 1961. godine na beogradskom Sajmištu.

3-bane-trener-1956

Upravo tada je iskoristio priliku da dobije i donese u Pirot košarkašku loptu “Bisnel”, koju je potom odneo i u “Tigar” da zainteresuje kolektiv da otpočnu proizvodnju lopti (ideja je zaživela tek 1966. godine). Branislav Ćirić je dobitnih brojnih visokih priznanja. Godinama je bio član Skupštine KK”Pirot”.

4-bane-1956-ut-vs-galata-saraj

Sahrana Branislava Ćirića će se obaviti u utorak, 20.09.2016. na starom pazarskom groblju.

 

 

Slične vesti

2 Comments

  1. Dear Bane Glavurdo – Rest In Peace
    Bio si sve sto kazu a meni si bio Cica(Stric) Bane, rodnina, profesor i prijatelj.
    Strini zelim da kazem da je Blasko uvek uz vas.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker